Arhivă : Recomandări Înapoi

Richard Oschanitzky - Planeta jazz, 22 februarie 2015

Publicat: vineri, 13 Februarie 2015 , ora 10.08

Emisiunea Planeta Jazz de duminică, 22 februarie, ora 18:00, vă oferă prilejul unei reîntâlniri cu muzica unuia dintre cei mari artiști români de jazz: Richard Oschanitzky.

Născut la Timișoara, în 1939, Richard Waldemar Oschanitzky este fiul lui Richard Carol Oschanitzky (1901-1971), compozitor și dirijor cu înalte în studii în Austria și Germania. Datorită părintelui său, artistul a beneficiat de timpuriu de o instrucție muzicală solidă. A devenit apoi unul dintre cei mai străluciți studenți ai Conservatorului bucureștean.

Un spirit liber și nonconformist, Richard Oschanitzky a fost cucerit de posibilitățile de exprimare oferite de jazz. A abordat jazz-ul în toată plenitudinea sa, de la delicatețea melodică a stilului bossa nova până la experiențele free. Orizonturile lui Oschanitzky erau însă mult mai largi. Ne-a lăsat lucrări de muzică clasică, coloane sonore de film, cântece de muzică ușoară.

În creația sa întâlnim și câteva exemple strălucite de simbioză între jazz și muzica clasică, ca și o serie de prelucrări foarte inspirate din folclorul românesc. Richard Oschanitzky își dorea să fie un muzician complet și îndrăznim să spunem că a reușit din plin, chiar dacă a avut la dispoziție numai patru decenii de viață.

Din nefericire, Electrecordul a realizat prea puține albume de autor ale lui Richard Oschanitzky, câtă vreme acesta se afla încă printre cei vii. Însă, în ultimii anii, înregistrăm cu bucurie un efort de recuperare a creației marelui muzician.

Un mare merit îi revine saxofonistului Nicolas Simion, la a cărui casă de discuri, 7 Dreams, au apărut două volume Memorial Richard Oschanitzky, ambele în format dublu CD. Primul volum a fost lansat în 2006, iar cel de al doilea s-a lăsat așteptat până la finele anului trecut. Este un bun prilej ca Planeta Jazz să vă îndemne încă odată să (re)descoperiți geniul lui Richard Oschanitzky.

Viorel Grecu