Arhivă : Recomandări Înapoi

Giovanni Pierluigi da Palestrina – filă de calendar la 'Arpeggio' în 3 februarie

Publicat: vineri, 30 Ianuarie 2015 , ora 13.07

Nu se știe exact când s-a născut - probabil prin 1525; enciclopediile menționează însă stingerea sa din viață la început de februarie în 1594.

Legat de viața muzicală a "Cetății eterne", Palestrina a rămas în istorie a exponent al școlii romane a polifoniei vocale renascentiste. Creația sa - sinteză a gândirii contrapunctice a unei întregi epoci - a însumat sute de motete și mise, scrise pentru "decorul" muzical al unora dintre cele mai prestigioase biserici ale Romei, unde Palestrina a avut atribuții ca organist și maestru de cor. Dacă a făcut parte - copil fiind - din corul de la Santa Maria Maggiore a revenit mai târziu ca muzician foarte apreciat; a condus ansamblul vocal al Papei la San Pietro, a fost angajat la San Giovanni in Laterano, a avut creații publicate înainte de a fi împlinit 30 de ani.

In 1568 a primit invitația de a conduce ansamblul muzical al Impăratului Maximilian al II-lea al Austriei dar și-a putut permite să refuze oferta căci salariul era prea mic ! De altfel și pentru Ducele de Mantua pretențiile lui Palestrina au fost prea mari atunci când l-a dorit la curtea sa...

Prestigiul compozitorului s-a păstrat de-a lungul secolelor iar muzica lui figurează și astăzi în tezaurul repertoriului coral de pretutindeni.

Anca Ioana Andriescu