Arhivă : Recomandări Înapoi

'Concerte de 5 stele' din Festivalul 'Beethoven' de la Varșovia, ediția 2014 - 27-30 ianuarie

Publicat: joi, 22 Ianuarie 2015 , ora 15.30

Festivalul "Beethoven" de la Varșovia este în acest moment cea mai importantă manifestare de muzică clasică din Polonia. Inițiat la Cracovia de Elżbieta Penderecka - soția marelui compozitor polonez Krzysztof Penderecki, una dintre personalitățile influente ale scenei culturale poloneze -, Festivalul Beethoven a avut prima ediție în martie 1997. Între numele mari de pe acel afiș s-au aflat Christoph Eschenbach, Rudolf Buchbinder, Boris Pergamenschikow, Yuri Bashmet sau violonista Anne-Sophie Mutter care a concertat sub bagheta lui Krzysztof Penderecki. Artiști și orchestre de primă mărime din întreaga lume s-au reunit de atunci în fiecare primăvară la Cracovia, în perioada sărbătorilor pascale, sub sigla acestui festival care se păstrează în tematica reflexivă și rezervată a acestei perioade.

Începând cu 2004, având deja amploarea unui eveniment de însemnătate pe harta culturală europeană, Festivalul "Beethoven" se mută la Varșovia, iar în 2014, cunoscut în întreaga lume drept "Beethoven Easter Festival", ajunge la a 18-a ediție și găzduiește la Varșovia și Gala premiilor ICMA - International Classical Music Awards (care înlocuiau din 2011 premiile franceze MIDEM). Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit lui Charles Dutoit, pe care-l vom urmări și noi la Radio România Muzical în înregistrarea live a concertului din 11 aprilie, când a dirijat Orchestra Filarmonicii Regale din Londra având-o ca solistă a Concertului nr.2 de Prokofiev pe tânăra violonistă germană Arabella Steinbacher.

De amintit că și două nume românești s-au aflat în lista câștigătorilor 2014 ai Premiilor Internaționale pentru Muzică Clasică ICMA, în Gala de la Varșovia: Sergiu Celibidache, pe discul cu înregistrări de la Berlin din anii 1945 - 1957 numit la categoria "cea mai bună imprimare istorică" și numele lui George Enescu, autorul Sonatei op. 24 nr. 1 în fa diez minor, pe discul pianistei Elisabeth Leonskaja distins cu premiul "cea mai bună înregistrare solistică". Iar una dintre personalitățile culturii românești implicate direct în manifestările din cadrul Festivalui Beethoven de la Varșovia a fost marea noastră soprană Ileana Cotrubaș, care în 2007 a susținut primul Master Classes din istoria acestui festival.

Înregistrări din ultima ediție a Festivalul Beethoven, în patru întâlniri consecutive pe frecvențele Radio România Muzical începând cu marți, 27 ianuarie, în emisiunea "Concerte de 5 stele" de la ora 15.30.

Ana Voinescu