Arhivă : Recomandări Înapoi

Albume 2014 la 'Planeta jazz' - 24 ianuarie

Publicat: joi, 22 Ianuarie 2015 , ora 8.51

Anul 2014 ne-a demonstrat odată în plus că jazz-ul are încă o mulțime de resurse creative. La Planeta Jazz de sâmbătă, 24 ianuarie, ora 18,00, veți asculta extrase de pe albumele unor artiști precum Kat Edmonson, Billy Childs, Bebel Gilberto și Jimmy Greene, lansate toate pe parcursul anului precedent.

Kat Edmonson

...este o cântăreață ce a ieșit la rampă destul recent, The Big Picture fiind cel de al treilea album al carierei. Născută în 1983, în Texas, Edmonson a atras atenția fanilor muzicii datorită unui timbru aparte, ce evocă predecesoare ilustre, cum sunt Billie Holiday sau Blossom Dearie.  The Big Picture s-a bucurat de un mare succes de public, ajungând până pe poziția a doua a clasamentului de jazz din revista Billboard.

Billy Childs

...se află printre cei mai importanți pianiști din jazz-ul ultimelor decenii. El este apreciat totodată și pentru calitățile sale de compozitor și orchestrator. În cartea sa de vizită sunt înscrise colaborări cu nume foarte importante din lumea jazz-ului, dar și un premiu Grammy, obținut în 2005.

Childs a debutat ca lider în 1988, dar albumul Map to the Treasure: Reimagining Laura Nyro, lansat în toamna lui 2015, reprezintă efectiv un apogeu al carierei sale. După cum reiese și din titlu, materialul conține prelucrări în registru jazzistic după Laura Nyro, o talentată cantautoare pop-folk. Lista invitaților ce au participat alături de Childs la imprimarea albumului Map to the Treasure este impresionantă. Îi menționăm doar pe Renée Fleming, Yo-Yo Ma, Wayne Shorter sau Esperanza Spalding.

Bebel Gilberto

...a moștenit vocația artistică a tătălui său, Joao Gilberto, o legendă a muzicii bossa nova. Debutul cântăreței s-a petrecut încă din anii ’80, dar deplina afirmare internațională avea să vină abia la începutul acestui secol. Chiar dacă este înrădăcinată în tradiția bossa nova, Bebel Gilberto a impregnat și o tușă de contemporaneitate muzicii sale. Tudo, albumul său din 2014, marchează o reîntoarcere revigorantă a artistei braziliene, după un hiatus de cinci ani.

Jimmy Greene

...s-a născut în 1975, în statul Connecticut, iar de la vârsta de 15 ani a studiat jazz-ul cu faimosul saxofonist Jackie McLean. După absolvirea liceului s-a mutat la New York în speranța că va obține consacrarea. Greene chiar a reușit să se impună în lumea jazz-ului, realizând primul său album în anul 2000. Cel mai recent disc al lui Greene, Beautiful Life, lansat în noiembrie 2014, a produs o impresie puternică, ajutat și de contribuțiile unor invitați ca Pat Metheny, Kurt Elling, Christian McBride sau Kenny Barron. 

Viorel Grecu