Arhivă : Recomandări Înapoi

Ion Ivan Roncea este Interpretul zilei la Arpeggio - 23 ianuarie 2015

Publicat: vineri, 16 Ianuarie 2015 , ora 16.01

Pentru întreaga sa activitate a fost numit "Dinu Lipatti al harpei". Ion Ivan-Roncea va împlini luna aceasta 68 de ani, motiv pentru care îl desemnăm Interpretul Zilei.

După absolvirea studiilor din cadrul Universității Nationale de Muzică, Ion Ivan-Roncea s-a impus în scurt timp ca unul dintre cei mai apreciați interpreți români, susținând numeroase concerte cu Filarmonicile din țară, dar și recitaluri, fiecare bucurându-se de o primire entuziastă din partea publicului și a criticii.

De asemenea, a concertat cu Orchestrele Radio din București, Frankfurt, Praga, BBC - Cardiff, precum și cu Ansamblurile "Collegium Musicum" - Copenhaga, "Europa Symphony", "Budapest Strings", "Paul Kuentz", "Concerto" București și Orchestra Franceză de Flaute; numele colaboratorilor săi sunt de asemenea unele importante: Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa, Sir Neville Marriner, Genady Rodjetsvensky, Horst Stein sau Sir Charles Groves.

Ion Ivan-Roncea este un pedagog preocupat de formarea tinerilor harpiști. Cei mai mulți dintre studenții și absolvenții clasei pregătite de el la Universitatea Națională de Muzică din București sunt prezenți pe scenele de concert atât ca soliști, cât și ca membri ai unor ansambluri camerale și orchestrale. Dintre ei îi amintim pe Maria Bîldea, Anca Beck, Ioana Nicolescu, Ina Zdorovețschi sau Sonja Inglefield. De menționat este și primul festival și prima expoziție de harpe din România organizate de muzicianul născut în 27 ianuarie 1947.

Vineri, 23 ianuarie, îl aniversăm pe Ion Ivan-Roncea printr-o rubrică specială din cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Monica Isăcescu. Începând cu ora 10.00, vă invităm să audiați opusuri de François Adrien Boieldieu și Wolfgang Amadeus Mozart în versiunile Interpretului Zilei - Ion Ivan-Roncea.

Lucian Haralambie