Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul Claudio Abbado este Interpretul zilei la 'Arpeggio' - 20 ianuarie 2015

Publicat: vineri, 16 Ianuarie 2015 , ora 13.56

În urmă cu un an, la 20 ianuarie 2014, trecea în eternitate șeful de orchestră italian Claudio Abbado. Avea 80 de ani. Personalitate în domeniul dirijoral, s-a ocupat de promovarea muzicii în cele mai diverse moduri: a fost director muzical al Teatrului Scala și al Operei de Stat din Viena, director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, a înființat Festivalul Wien Modern, Orchestra de Tineret a Comunității Europene, Orchestra de Cameră Mahler, Orchestra Mozart.

Dirijorul italian a încurajat în permanență activitatea tinerilor compozitori incluzând în mod constant în concertele sale lucrări contemporane. La inițiativa sa, în fiecare an la Viena se desfășoară o competiție internațională de compoziție.

Pentru activitatea sa, Claudio Abbado a primit numeroase distincții din partea unor țări cum sunt Germania, Franța, Japonia, Spania sau Austria, a fost numit, datorită realizărilor sale culturale deosebite, senator pe viață în Italia și a obținut titlul de Doctor honoris causa la universități din Cambridge, Ferrara, Havana.

Imprimărilor făcute de Claudio Abbado le-au fost acordate premii cum sunt Diapason d'Or, Marele premiu internațional al discului sau Grammy - albumul Orchestrei Mozart cu lucrări de Robert Schumann este una din nominalizările premiilor Grammy de anul acesta. Mare dirijor al secolelor XX și XXI, Claudio Abbado a fost un artist a cărui carieră a însemnat o înlănțuire de momente de vârf și a cărui prezență pe scena de concert și în studiourile de înregistrări a lăsat ca moștenire o imagine a excelenței.

Un disc semnat de Claudio Abbado, înregistrat în compania Orchestrei Mozart pe care a fondat-o, având-o pe Martha Argerich solistă în Concertele nr. 20 și 25 pentru pian și orchestră de Mozart, s-a lansat la nivel internațional la aproximativ o lună de la moartea sa. Ultimul disc al dirijorului - lansat în iunie 2013 - cu Simfonia a IX-a în re minor de Anton Bruckner, este o înregistrare a ultimului concert dirijat de acesta la pupitrul Orchestrei Festivalului din Lucerna. Ambele au putut fi ascultate la Radio România Muzical în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2014".

Marți, 20 ianuarie 2015, comemorăm un an de la dispariția dirijorului Claudio Abbado. Cu acest prilej, de la ora 10,00, rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii Arpeggio îi este dedicată.

Gina Macsențian