Arhivă : Recomandări Înapoi

Sir Simon Rattle sărbătorit la 'Fila de calendar' - Arpeggio, 19 ianuarie

Publicat: vineri, 16 Ianuarie 2015 , ora 11.34

Este una dintre personalitățile cu merite deosebite în artă, mărturie stând numirea ca "Membru al Ordinului de Merit" de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în cadrul unei ceremonii organizate în iulie 2014.

Actualmente dirijor principal al Filarmonicii din Berlin, Sir Simon Rattle și-a început cariera în anii '80, atunci când a activat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Birmingham. Dar primul său contact cu muzica a avut loc mult mai devreme: a studiat pianul și vioara la Colegiul din orașul natal, Liverpool, și a debutat ca percuționist în orchestră.

Prima prezență a lui Sir Simon Rattle la Festivalul BBC Proms a avut loc în urmă cu aproape patru decenii - în 9 august 1976, mai exact, atunci conducând Sinfonietta din Londra. 1987 - este anul în care a dirijat pentru prima dată Filarmonica din Berlin, iar după 15 ani i-a urmat lui Claudio Abbado la conducerea instituției la dezvoltarea căreia a contribuit încă de la momentul instalării.

Sir Simon Rattle și ansamblul pe care îl conduce, Orchestra Filarmonicii din Berlin, vor evolua în cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional "George Enescu", concertul lor de la Sala Palatului fiind programat pentru 3 septembrie 2015.

Până atunci, îi urăm "La mulți ani!" dirijorului britanic, pentru că în 19 ianuarie va împlini 60 ani, astfel că în cadrul emisiunii Arpeggio, începând cu ora 11.00, lui Simon Rattle îi dedicăm o Filă de calendar.

Lucian Haralambie