Arhivă : Recomandări Înapoi

Maestrul Ludovic Bacs - Interpretul zilei la Arpeggio, 19 ianuarie

Publicat: vineri, 16 Ianuarie 2015 , ora 11.04


Maestrul - dirijor Ludovic Bacs împlinește 85 de ani în 19 ianuarie 2015, o vârstă pe care o celebrăm la Arpeggio, în rubrica Interpretul zilei. Cariera domniei sale s-a legat timp de peste patru decenii de Orchestrele Radiodifuziunii Române, mai întâi ca dirijor și ulterior ca director artistic al Orchestrei de Cameră Radio.

Modestia, eleganța exprimării muzicale și verbale, profunzimea preocupărilor au făcut întotdeauna din maestrul Ludovic Bacs un "aristocrat" al vieții artistice românești în care s-a distins atât ca un "căutător" în domeniul muzicii vechi (în 1966 a înființat Ansamblul "Musica Rediviva", având acest specific), dar și ca un pasionat interpret al muzicii românești contemporane, prezentând numeroase lucrări în primă audiție absolută, ale unor autori din generația sa, precum Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Ștefan Niculescu, Cornel Țăranu, Aurel Stroe, dar și din generații mai tinere - Dan Dediu, Cătălin Crețu, Christian Muck.

În paralel cu cariera dirijorală, maestrul Ludovic Bacs a îndrumat generații de tineri muzicieni ai Universității Naționale de Muzică din București; printre studenții săi s-a numărat și Tiberiu Soare, actualul dirijor permanent al Orchestrelor Radio. Totodată, îi datorăm promovarea unui fond important de lucrări vechi românești pe care le-a transcris, armonizat și orchestrat pentru a le prezenta în concert.

În ediția de luni, 19 ianuarie 2015 a emisiunii Arpeggio, de la ora 10.00, veți putea asculta o Suită de dansuri românești din secolul al XVIII-lea, sub semnătura maestrului Ludovic Bacs, precum și lucrări de J.S.Bach și Sabin Drăgoi, interpretate de Orchestra de Cameră Radio, sub conducerea sa dirijorală.

Monica Isăcescu