Arhivă : Recomandări Înapoi

Luiza Borac, protagonista 'Portretului nonconformist' - 18 ianuarie 2015

Publicat: miercuri, 14 Ianuarie 2015 , ora 16.01

"Pasiune, sensibilitate și o tehnică impresionantă sunt cuvintele care definesc performanța Luizei Borac" - titra revista "BBC Music Magazine" în anul 2007, când pianistei originare din România i se acorda premiul BBC pentru cel mai bun album solo al anului. Și pe care îl obținea pentru albumul care completa integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu, un proiect realizat în premieră și gravat pe disc de reputata casa britanică de producție Avie Records.

Iar albumele ce au urmat acelui moment, unul de vârf al carierei Luizei Borac, au confirmat statutul artistei și au dezvăluit, unul câte unul, alte fațete ale artei sale pianistice, apreciate de critică și de public deopotrivă.

În 2009 și 2010 anticipa aniversările lui Chopin și Liszt prin realizarea unor albume de excepție cuprinzând creații ale marilor compozitori și pianiști romantici, iar în 2012 semna interpretativ un dublu compact-disc cu integrala creațiilor compozitorului Dinu Lipatti, din nou o inițiativă inedită, beneficiind de colaborarea unuia dintre cele mai reputate ansambluri ale lumii - "Academia St. Martin in the Field".

Dar poate una dintre cele mai inspirate și mai pline de sensibilitate înregistrări ale sale, un album pe care trebuie să îl asculți, în primul rând, cu sufletul, este "Chants Nostalgiques", cea mai recentă apariție discografică, ale cărei piese ați avut deja ocazia să le ascultați, aici, la Radio România Muzical.

Pentru toate acestea, și pentru multe altele, am ales-o pe Luiza Borac a fi protagonista unui "Portret nonconfomist" pe care vă invit să îl urmăriți, duminică, 18 ianuarie, de la ora 10,00.

Liliana Staicu