Arhivă : Recomandări Înapoi

Albert Schweitzer - 140 ani de la naștere la 'Arpeggio' - 14 ianuarie

Publicat: vineri, 9 Ianuarie 2015 , ora 10.47

S-a născut în 14 ianuarie acum 140 de ani în Alsacia (pe atunci teritoriu german, apoi...francez). Majoritatea scrierilor sale au fost în franceză dar a vorbit oamenilor de pretutindeni prin gesturile sale - în limbajul Generozității, al Dăruirii de sine, al Omeniei. Și tot folosind un limbaj universal s-a adresat și prin MUZICĂ, reușind să transpună parcă în sonoritățile de orgă întreaga sa filozofie.

S-a stins în Africa în septembrie acum o jumătate de veac. Misiunea sa - pe diferite planuri de activitate - i-a călăuzit viața, lăsând urme adânci pe diferite continente, în variate domenii, construind argumentele unei legende.

Dacă Premiul Nobel l-a primit pentru a sa "Reverență în fața vieții" materializată într-o multitudine de maniere, concretizată și în remarcabila sa inițiativă - cea a Spitalului din Lambaréné (pe teritoriul african al Gabon-ului de astăzi), istoria muzicii îl desemnează ca unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai mișcării reformatoare în planul abordării muzicii pentru orgă: "Orgelbewegung ".

I-au fost consacrate volume, ample documentare cinematografice, a fost omagiat pe întreg mapamondul, a fost apreciat și când a vorbit la radio pentru o lume întreagă, dar noi îl vom asculta - prin intermediul unor documente sonore cu amprenta epocii - rostind la orgă a sa pledoarie pentru echilibru și înțelegere, pentru demnitate și noblețe, pentru spiritualitate prin tălmăcirea paginilor lui Johann Sebastian Bach - un univers al cunoașterii (umane, culturale, intelectuale și emoționale) căruia i s-a dedicat adesea și cercetătorul și interpretul Albert Schweitzer, autorul lucrării intitulate "J. S. Bach: Le Musicien-Poète ".

"Nu succesul este calea spre fericire, ci fericirea este cheia succesului. Dacă iubești ceea ce faci atunci vei avea succes" - spunea Albert Schweitzer și tot el nota: "Bunătatea oferită constant poate să aibă multe rezultate: așa cum soarele topește gheața, bunătatea poate face ca neînțelegerile, neîncrederea și ostilitatea să se evapore". Pentru Schweitzer existau doar "două modalități de a te refugia în fața necazurilor vieții: muzica și pisicile"!

Pagini de Johann Sebastian Bach în înregistrări document cu Albert Schweitzer la orgă vă propune Fila de calendar din cadrul emisiunii Arpeggio, în 14 ianuarie, de la ora 11.30.

Anca Ioana Andriescu