Arhivă : Recomandări Înapoi

Marilyn Horne... la 'Opera și vedetele ei' - Arpeggio, 16 ianuarie

Publicat: vineri, 9 Ianuarie 2015 , ora 9.01

"…Un fenomen vocal…" a numit-o publicația "France Soir". Marilyn Horne a uimit cu virtuozitatea aproape instrumentală și cu ambitusul amplu al glasului. Sunt calități care i-au putut permite să abordeze, de la opera preclasică la cea a veacului XX, deopotrivă roluri de soprană și de mezzosoprană.

A interpretat în prima parte a carierei roluri destinate glasului de soprană până în 1964 când a obținut un important succes interpretând partitura lui Arsace din opera "Semiramida" la Carnegie Hall din New York. Marilyn Horne se consacră de atunci definitiv rolurilor de mezzosoprană.

Au urmat alte roluri în travesti cu care a făcut istorie precum Rinaldo din opera omonimă de Handel interpretat în premieră la Opera Metropolitan din New York și Orfeu din Orfeu și Euridice de Gluck la Covent Garden din Londra.

Până în anii '90 Marilyn Horne a fost un nume important în peisajul liric, o cântăreață cu peste 100 de înregistrări, unele dintre ele distinse cu Grammy. În 2008, casa DECCA a editat o colecție cu 11 compact discuri cuprinzând toate recitalurile mezzosopranei americane. Regăsim în această colecție și câteva secvențe rossiniene care vor fi difuzate în 16 ianuarie, de la ora 11.00, la Arpeggio, în rubrica "Opera și vedetele ei" dedicată celei care în 16 ianuarie își aniversează opt decenii de viață.


Jeanine Costache