Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul rus Daniil Trifonov în Festivalul de la Schwetzingen - Concerte de 5 stele, 12 ianuarie

Publicat: vineri, 9 Ianuarie 2015 , ora 8.55

O iarnă la Mallorca, 24 de Preludii de Chopin și cel mai promițător talent al tinerei generații de pianiști ruși: Daniil Trifonov: toate acestea, în emisiunea "Concerte de cinci stele", pe frecvențele Radio România Muzical. Continuăm și în această săptămână să difuzăm înregistrări live din Festivalul de la Schwetzingen, ediția 2014: unul dintre momentele de vârf  a fost recitalul pianistului Daniil Trifonov la Teatrul Rococo în 18 mai.

Un artist care are tot ce-ți poți dori "și mai mult decât atât", îl descria Martha Argerich pe tânărul rus de doar 23 de ani. "Ce face Daniil cu mâinle este incredibil, tehnic. Iar ca tușeu, are atât tandrețe cât și acel "ceva" demonic. N-am auzit niciodată așa ceva" spunea aceeași Martha Argerich portretizându-l pe Daniil Trifonov, care în recitalul de la castelul Schwetzingen a propus, între altele, o fascinantă călătorie sonoră pe insula Mallorca.

Mallorca este locul unde Chopin și iubita sa George Sand s-au refugiat în iarna anului 1839 adăpostindu-se, sperau, de frigul iernii de la Paris. Aici va scrie romanticul polonez seria celor 24 de preludii pentru pian, într-o veche mănăstire parțial ruinată, Valdemosa. Era prea bolnav pentru a o însoți pe George Sand în explorarea pustietății și a magnificului peisaj al insulei, așa încât se închidea în chilia sa și compunea. O iarnă la Mallorca... mărturisită de George Sand într-o carte cu același titlu, de Frédéric Chopin în aceste 24 de preludii op.28 pe care pianistul Daniil Trifonov le interpretează în recitalul de la Schwetzingen. Robert Schumann numea aceste preludii « pene de vultur », pentru că odată cu ele Chopin călătorea. Pentru că fiecare dintre acestea pare să coboare de foarte sus sau să se înalțe într-acolo. Este o capodoperă a pianisticii romantice, 24 de miniaturi când visătoare când dramatice, când capricioase, sumbre ori luminoase.

Vă invit să redescoperim preludiile lui Chopin într-o înregistrare live, din 18 mai 2014, cu pianistul rus Daniil Trifonov:  luni, 12 ianuarie, ora 15.30, într-un « Concert de 5 stele » la Radio România Muzical.

Ana Voinescu