Arhivă : Recomandări Înapoi

120 de ani de la nasterea pianistei Clara Haskil la Arpeggio, 7 ianuarie

Publicat: vineri, 2 Ianuarie 2015 , ora 22.15

Un nume pe care Charlie Chaplin îl includea pe lista celor trei adevărate genii pe care a avut șansa să le cunoască în lunga sa viață (alături de cele ale lui Albert Einstein și Winston Churcil). O personalitate interpretativă situată într-o menționată ierarhie a primilor trei mari pianiști europeni ai secolului XX (ierarhie care suna : Lipatti, Haskil, Radu Lupu), după mărturia unor tineri muzicieni parizieni aflați în turneu în România la începutul anilor '90.

Intr-o colecție discografică ce dorește să reunească o galerie a marilor pianiști ai lumii - fiecăruia fiindu-i atribută o metaforă-portret - Clara Haskil apare simplu dar atât de sugestiv: "Ingerul" .

A cântat cu Enescu, a legat o mare prietenie cu Lipatti, a fost prețuită de mulți dintre marii dirijori ai vremii, a slujit muzica în multiplele sale înveșmântări stilistice... A fost parcă o statuetă de Tanagra, delicată, fragilă și totuși puternică prin felul în care a reușit să străbată prin timpuri grele. A trăit atât de modestă, a lăsat în urmă doar o "boare" de fantastică strălucire a artei, a devoțiunii față de muzică...

Descoperim în acești ani o legendă pe care o stimăm și admirăm. Viața ei rămâne Muzica.

Anca Ioana Andriescu