Arhivă : Recomandări Înapoi

William Christie este 'Interpretul zilei' - 19 decembrie

Publicat: vineri, 12 Decembrie 2014 , ora 9.01

În 19 decembrie împlinește 70 de ani, iar jumătate din viață și-a dedicat-o ansamblului pe care l-a înființat în 1979 - Les Arts Florissants. Dirijorul și clavecinistul William Christie este Interpretul Zilei la Radio România Muzical.

S-a născut în 19 decembrie 1944 în Buffalo, New York. A studiat la Universitățile Harvard și Yale, la cea din urmă descoperind clavecinul, sub îndrumarea lui Ralph Kirkpatrick. S-a opus vehement Războiului din Vietnam, astfel că dupa 1970 a părăsit Statele Unite. S-a stabilit în Franța, acolo unde a înființat ansamblul Les Arts Florissants, numele fiind inspirat de opera semnată de Marc-Antoine Charpentier. William Christie s-a dedicat în totalitate acestui grup de muzică barocă, pe care îl numește "copilul" său. Cu Les Arts Florissants muzicianul a semnat, de la pupitru, o serie remarcabilă de înregistrări ce cuprind lucrări de François Couperin, Claudio Monteverdi și Jean-Philippe Rameau.

Din 2002 numele lui William Christie este legat și de "Grădina de voci" - o serie de cursuri dedicată tinerilor soliști, iar din 2007, muzicianul susține cursuri de măiestrie la Juilliard School din New York, în care subiectul principal de discuție este interpretarea muzicii baroce.

În 19 decembrie, de la ora 10, îi urăm "La mulți ani !" lui William Christie - Interpretul Zilei la Radio România Muzical. În cadrul emisiunii Arpeggio, Irina Cristina Vasilescu vă propune o rubrică specială cu opusuri în care muzicianul va evolua în dublă ipostază - clavecinist și dirijor.

Lucian Haralambie