Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul Gabriel Bebeșelea la 'Dincolo de culise' - 18 decembrie 2014

Publicat: joi, 11 Decembrie 2014 , ora 14.36

Situat de curând între primii 10 concurenți la "Donatella Flick - London Symphony Conducting Competition", Gabriel Bebeșelea pășește cu seriozitate pe tărâmul certitudinilor, al valorilor autentice din arta dirijorală românească. La 26 de ani este dirijor principal al Operei Naționale Române din Iași și al Filarmonicii din Sibiu, activități desfășurate în paralel cu perfecționările post-universitare de la Viena (unde își are reședința). Puțini sunt cei ce ating asemenea performanțe la o vârstă atât de timpurie!


Performanțe notabile

Dintre punctele culminante ale carierei sale, ce însumează o istorie de 4 ani, aș aminti "Indiile galante" de Jean Philippe Rameau, spectacol ieșean construit cu celebrul Andrei Șerban, iar la București a condus concerte memorabile cu Ruxandra Donose și Cezar Oatu, la Sala Radio; în ultimele două ediții ale Festivalului Internațional "George Enescu" a prezentat concerte cu "Icon Arts", ansamblul de muzică contemporană pe care l-a fondat în 2009.


Evoluție fascinantă

La început a studiat vioara, dorința de a compune l-a îndreptat către cunoașterea tehnicii orchestrației, într-o perioadă în care această materie nu se încadra în programa școlară. Avea 18 ani când a înființat Orchestra de Tineret de la Sibiu cu care și-a semnat debutul dirijoral. De atunci încep și acumulările intensive de la Cluj-Napoca, București, Berlin și Amsterdam cu mari dirijori: Petre Sbârcea, Horia Andreescu, Michail Jurowski, Mariss Jansons...

Riguros, meticulos și extrem de pasionat, Gabriel Bebeșelea este cuceritor și în fața microfonului, după cum veți remarca în emisiunea 'Dincolo de culise' din 18 decembrie de la ora 20,00.


Monica Cengher