Arhivă : Recomandări Înapoi

Richard Galliano este 'Interpretul zilei' la Arpeggio - 12 decembrie

Publicat: joi, 11 Decembrie 2014 , ora 11.48

Născut pe 12 decembrie 1950 la Cannes, în Franța, Richard Galliano are meritul unic de a fi adus acordeonul în lumea muzicii clasice, a jazzului și a unui nou gen musette. Datorită tatălui său, Lucian, acordeonist și el, Richard Galliano a început să studieze acest instrument de la vârsta de doar 4 ani. A urmat apoi Conservatorul din Nisa, unde pe lângă lecții de acordeon, a luat și cursuri de armonie, contrapunct și trombon.

Descoperirerea muzicii trompetistului de culoare Clifford Brown l-a orientat către jazz, încă de la vârsta de 14 ani, și a constatat cu uimire că acordeonul era un instrument inexistent în lumea jazzului. Treptat, Galliano și-a populat cunoștințele muzicale cu arta acordeoniștilor brazilieni Sivuca și Dominguinhos, cu înregistrările unor specialiști americani ai jazzului, dar și cu tradiția acordeonistică italiană, reprezentată de Felice Fugazza, Volpi și Fancelli, întorcând total spatele, așa cum menționează biografia sa, stilului tradițional dominant în Franța.

Activează ca dirijor, compozitor și aranjor, colaborează cu șansonetiști francezi de renume, precum Barbara, Charles Aznavour și Juliette Gréco și participă la realizarea unor muzici de film.

Anul 1991 a fost unul important pentru cariera lui Richard Galliano - cel al întâlnirii cu compozitorul și bandoneonistul Astor Piazzolla, care l-a convins să-și îndrepte atenția și către repertoriul de valsuri-musette și tangouri. Astfel au luat naștere o serie de înregistrări, care i-au adus faima internațională.

Muzician versatil, Richard Galliano a semnat în 2010 un contract cu casa de discuri Deutsche Grammophon, iar primul album apărut a fost dedicat muzicii lui Johann Sebastian Bach - un adevărat succes comercial, ce s-a concretizat în peste 40.000 de copii vândute.

În emisiunea Arpeggio din 12 decembrie îl vom sărbători la Radio România Muzical pe Richard Galliano și vom asculta câteva dintre înregistrările sale, de la ora 10.00. 

Monica Isăcescu