Arhivă : Recomandări Înapoi

Jean Sibelius este 'Compozitorul săptămânii' - din 8 decembrie

Publicat: vineri, 5 Decembrie 2014 , ora 12.02
Faptul că Finlanda este una dintre cele mai avansate țări în privința gradului de evoluție economică, dar și spirituală, aflăm aproape zilnic din articole de presă. Un sistem de învățământ extrem de performant și o atenție sporită dată culturii și reprezentaților ei au plasat această țară nordică în topul dezvoltate. Însă lucrurile nu stau așa de ieri, de azi.

Aflăm acest lucru din biografia celui mai important compozitor finlandez - Jean Sibelius, a cărui viață pămâneană s-a derulat între anii 1865 și 1957. Sibelius a fost singurul creator din lungul șir al compozitorilor creatori de școli naționale, care a primit din partea parlamentului țării sale - Finlanda - o pensie permanentă, începând cu anul 1897 și până la sfârșitul vieții sale, care i-a pemis să se concentreze exclusiv asupra creației.

Și tot spre deosebire de majoritatea contemporanilor săi, colegi de breaslă, Jean Sibelius nu a ales ca sursă de inspirație folclorul, deși s-a arătat profund atașat de epopeea finlandeză Kalevala ("Niciodată nu am cules cântece populare. N-am avut nevoie de asta, deoarece, citind Kalevala, aud mereu muzică. Astfel compun. Compun fericit, pentru că sufletul finlandez e bogat și doresc să împărtășesc tuturor această bogăție.")

Calea sa este cea a unei sinteze personale: romantic - pentru că abordează una dintre temele predilecte ale acestui stil, modern - pentru că este deschis la noutățile limbajului muzical, inovator - pentru că elementele de discurs îi sunt specifice și conservator - pentru că obiectivul esențial al muzicii sale rămâne Frumosul.

Toate acestea le vom redescoperi pe parcursul celor cinci emisiuni Arpeggio, sub genericul "Compozitorul săptămânii", de luni, 8 decembrie, până vineri, 12 decembrie, de la ora 12.00.

Monica Isăcescu