Arhivă : Recomandări Înapoi

Nikolaus Harnoncourt 85 - Interpretul zilei, 4 decembrie

Publicat: vineri, 28 Noiembrie 2014 , ora 12.37

 Ce a făcut Harnoncourt în 2014

Cel mai recent l-am ascultat pe un disc lansat în octombrie 2014, înregistrat alături de pianistul Lang Lang - erau concerte de Mozart. Lang Lang mărturisea într-un interviu despre acel disc, pe care-l puteți reasculta pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014, că îi datorează foarte mult lui Harnoncourt, care i-a îmblânzit și înnobilat viziunea asupra concertelor mozartiene, asupra muzicii în general.

Tot la Radio România Muzical ați putut asculta un disc lansat în iulie 2014, semnat de Nikolaus Harnoncourt și dedicat de data aceasta ultimelor trei simfonii mozartiene, gândite și interpretate ca un oratoriu instrumental (puteți reasculta aici).

Să ne uităm și pe site-ul oficial al lui Nikolaus Harnoncourt: următoarele concerte sunt programate în decembrie, cu ansamblul Concentus Musicus pe care l-a înființat în urmă cu peste 50 ani și pe care l-a transformat într-una dintre cele mai bune orchestre care interpretează în stil autentic.

Și toate acestea - din partea unui om care în ziua concertului de la Musikverein din Viena - 6 decembrie - împlinește 85 ani! 

Greu de găsit un nume care în prezent să poată sta alături de Nikolaus Harnoncourt în ceea ce privește experiența, statura profesională, realizările efective.

El este unul dintre cei care au inițiat curentul interpretării în stil autentic - folosind instrumentele originale din epocă, partiturile, stilul specific. Are nenumărate premii pentru discurile sale, printre care și râvnitul premiu Grammy.

Nikolaus Harnoncourt este unul dintre patriarhii artei interpretative contemporane.

De aceea, a fost declarat "Interpretul zilei" din 4 decembrie 2014, ora 10, când îl putem asculta dirijând lucrări de Handel și Schubert. Să-i spunem deci "La mulți ani!" lui Nikolaus Harnoncourt la "Arpeggio" cu Irina Vasilescu. 

Cristina Comandașu