Arhivă : Recomandări Înapoi

Dmitri Sitkovetsky la Poveștile de succes ale muzicii - 7 și 14 decembrie 2014

Publicat: joi, 27 Noiembrie 2014 , ora 9.37

Este continuatorul unei celebre familii de muzicieni (mama, Bella Davidovich, câștigătoare, în 1949, a Concursului "Chopin" de la Varșovia; iar tatăl, violonistul Julian Sitkovetsky, laureat al concursurilor internaționale "Henryk Wieniawski" și "Regina Elisabeta", stins din viață la doar 32 de ani).

Format într-o fostă Uniune Sovietică apăsătoare, Dmitri Sitkovetsky a emigrat, în 1977, în Statele Unite ale Americii, terminându-și studiile la Juilliard School of Music, New York. A captat atenția vieții muzicale internaționale după ce s-a impus, în 1979, în cadrul Concursului "Fritz Kreisler" de la Viena. Din anii '90 se ocupă și de dirijat, colaborând cu ansambluri ca Filarmonica Regală din Londra, Academia "Saint-Martin-in-the-Fields" sau Filarmonica din Sankt-Petersburg. Între cele mai recente realizări ca violonist - integrala sonatelor pentru pian și vioară de Mozart, în 2010, înregistrată cu participarea pianistului Antonio Pappano.


Un interviu în exclusivitate

"Vreau să vă spun că dacă cineva se apleacă asupra chestiunii istoriei marii tradiții violonistice, aceasta provine, mai mult sau mai puțin, cam din același spațiu geografic general - România, Ungaria, Moldova, Ucraina, sudul Ucrainei. Aceste zone sunt apropiate una de cealaltă, se situează în proximitatea Mării Negre. Toate aceste muzici tradiționale - românească, ungurească, dar, de asemenea, cea numită acum kletzmer (folclorul evreiesc) - sunt foarte apropiate, au foarte multe în comun; și au o tradiție fantastică a muzicienilor de la țară.

Însă, în același timp, și mulți dintre cei mai mari virtuozi ai secolului XX au provenit din acea zonă a lumii. Ei sunt considerați, în general drept ruși, însă, de fapt, ei au provenit din Odessa, Chișinău, Ucraina… Și eu sunt parte a acestei tradiții, pentru că tatăl meu s-a născut la Kiev și, deși a murit de foarte tânăr, a fost unul dintre cei mai mari violoniști ai secolului XX. Eu am început să lucrez cu Yuri Yankelevitch, care la rândul său a fost elevul lui Yampolski pe o tradiție violonistică ce duce direct către Auer, printre ai cărui discipoli s-au numărat nu doar Jascha Heifetz, ci și Mischa Elman, Nathan Milstein și David Oistrah, care provenea de asemenea din Odessa.

Există așadar o tradiție violonistică extrem de solidă în cadrul căreia această muzică nu este deloc străină celei pe care am ascultat-o pe măsură ce am crescut. În acea vreme, Moldova era parte a Uniunii Sovietice, Ucraina de asemenea, așa că pentru mine nu reprezintă ceva atât de îndepărtat."

Violonistul și dirijorul Dmitri Sitkovetsky, într-un interviu pentru "Poveștile de succes ale muzicii", la Radio România Muzical - începând din 7 decembrie, ora 10,30.

Ștefan Costache