Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Pianista Dana Ciocârlie este Interpretul zilei la Arpeggio, 26 noiembrie 2014

Publicat: joi, 20 Noiembrie 2014 , ora 11.04

Rădăcinile pornite din școala de muzică românească, împletite apoi cu anii de formare de la Paris și cu îndrumarea de care a beneficiat din partea pianistului german Christian Zacharias, au dat interpretărilor Danei Ciocârlie maturitate, o eleganță a tonului și o naturalețe a expresivității, calități ce au determinat pe specialiștii prestigioasei reviste "Le Monde de la Musique" să o situeze în rândul "generației 2000" printre "tinerii artiști care vor ocupa mâine capetele de afiș".

Întâlnirea cu Christian Zacharias i-a marcat decisiv cariera, dat fiind că de aici a pornit aprofundarea și o nouă abordare a lucrărilor lui Schubert, pe care le interpretează cu mult succes. Pornind de la opusuri de Bach, sensibilitatea pianistei sculptează secole de muzică. Compozitori moderni precum Karol Beffa, Frederic Verrieres, Nicolas Bacri i-au dedicat lucrări, fiind recunoscută totodată drept un interpret important al regretatului compozitor Horațiu Rădulescu.

Muziciană complexă, Danei Ciocârlie acordă o atenție deosebită muzicii de cameră, un punct forte de altfel în activitatea, acesta fiind și motivul pentru care are un număr mare de parteneri și de formații alături de care cântă frecvent.

Bogata sa activitate concertistică și recitalurile au purtat-o pe Dana Ciocârlie într-o veritabilă călătorie în jurul lumii, având ca puncte de referință cele mai importante săli de concerte și festivaluri din Franța, Statele Unite ale Americii (Boston, Los Angeles, New York), Canada, Hong-Kong, Germania, Elveția, Spania, Belgia, Italia România.


În anul 2011, la Festivalul Internațional "George Enescu", pianista Dana Ciocârlie a fost invitată să cânte în cadrul seriei "Enescu și contemporanii săi" alături de Gulbenkian Symphony Orchestra sub bagheta dirijorului Lawrence Foster.

În 26 noiembrie, pianista Dana Ciocârlie împlinește 47 de ani. Radio România Muzical o sărbătorește dedicându-i rubrica "Interpretul zilei " din cadrul emisiunii Arpeggio din această zi, de la ora 10.00.

Gina Macsențian