Arhivă : Recomandări Înapoi

Paco de Lucia la 'Suflet de chitară' - 30 noiembrie 2014

Publicat: miercuri, 19 Noiembrie 2014 , ora 12.23

"Paco a fost un artist universal care a adus sonoritatea chitarei în inima tuturor" - Jose Luis Acosta

Când spunem Paco de Lucia ne gândim în primul rând la muzica flamenco. El este cel care a deschis un nou drum, a revoluționat acest gen. Influența sa în flamenco a fost asociată adesea cu cea a lui Andres Segovia în muzica clasică. Chitara, instrument de acompaniament până la Paco de Lucia, a devenit "personaj" important, un instrument de concert. De aceea, poate, fanii flamenco folosesc ideea de " Înainte de Paco" și "După Paco". Eric Clapton scria despre artistul spaniol în cartea pe care a semnat-o alături de Richard Chapman ("Chitara - Muzică, istorie, chitariști") "Paco de Lucia este o figură titanică printre chitariștii lumii".


Tehnică și inventivitate surprinzătoare

Inventivitate, un simț aparte al culorilor, un maestru al contrastelor, Paco de Lucia a impresionat mereu cu tehnica sa impecabilă. Aceasta este una dintre trăsăturile definitorii ale artei chitaristului spaniol despre care el însuși vorbea la un moment dat într-un interviu publicat în 2004 în El Pais: "Cu cât tehnica pe care o ai este mai bună, cu atât este mai ușor să te exprimi cu adevărat. Lipsa tehnicii te face să îți pierzi această libertate de a te putea exprima liber."


Jazz, clasic and more

Model de concentrare studiată și de perfecțiune pură, după cum îl numea Bill Milkowski, Paco de Lucia a deschis un nou drum flamenco-ului, fiind influențat deopotrivă de clasic și jazz. A fost fascinat de jazz și mai ales de tehnica chitariștilor de jazz și a abordat pagini clasice cântând alături de orchestră.

Acesta este chitaristul de legendă pe care vă invit să îl ascultați duminică, 30 noiembrie, de la ora 17,30, interpretând una dintre cele mai cunoscute pagini clasice, Concertul pentru chitară și orchestră de Joaquin Rodrigo, dar și muzică flamenco.

Simona Dumitriu