Arhivă : Recomandări Înapoi

Teodor Ilincăi și Gabriel Bebeșelea, pentru prima oară la 'Seara de operă' - 25 noiembrie 2014

Publicat: luni, 17 Noiembrie 2014 , ora 13.29

Recomandări în oglindă

Teodor Ilincăi - un tenor cu o carieră internațională, aparținând celei mai tinere vârste a Școlii românești de canto.

Gabriel Bebeșelea - unul dintre cei mai înzestrați componenți ai Școlii clujene de dirijat.

Primul, Solistul Anului 2009 (Gala Premiilor VIP), câștigătorul Premiului «Ludovic Spiess» (oferit de Forumul Muzical Român) în 2010, deținătorul Premiului de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate oferit de Elite Art Club Unesco în 2013, laureat al Concursului internațional de Canto «Francisco Vinas» (Barcelona, 2010).

Al doilea, Cel mai bun dirijor al Stagiunii 2013-2014 (Gala Premiilor Operelor Naționale Române), dirijor principal al Operei Naționale Iași, dirijor al ansamblului Sibiu Youth Orchestra și al IconArts Ensemble (din 2009), câștigătorul Premiului I la Concursul de dirijat «Jeunesse Musicales» (București, 2010).


Cariere în paralel

Teodor Ilincăi - de 5 ani încoace, un artist din ce în ce mai prezent pe scenele de operă internaționale. Cu un debut neașteptat în 2009, mai întâi la Opera din Hamburg (Macduff din opera verdiană «Macbeth») și apoi, o poveste de neuitat despre debutul său pe prestigioasa scenă a Operei Regale «Covent Garden» din Londra, cu un rol ce-l poartă de atunci peste tot în lume: Rodolfo din opera pucciniană «Boema».

Gabriel Bebeșelea - tot de 5 ani încoace, în preajma marilor maeștri de dirijat, absolvent al cursurilor de măiestrie susținute de Konrad von Abel (asistentul lui Sergiu Celibidache timp de 10 ani!) și de Michail Jurowski (prim dirijor al Westdeutsche Rundfunkorchestra din Koln), cu un stagiu de asistență în 2011 la una dintre cele mai importante orchestre din lume, Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. În prezent și pe lângă angajamentele lui ca dirijor, din nou la școală: la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, pentru studii postuniversitare.


Prima întâlnire

De întâlnit, s-au întâlnit în același concert - din câte știu - o singură dată. Exact în urmă cu un act, la GALA VERDI de la Sala Radio: când Teodor Ilincăi a cucerit admirația dirijorului prin profesionalism și... un fabulos "do natural" (cântând "Di quellapira" netranspusă); iar Gabriel Bebeșelea a cucerit admirația tenorului prin tempourile sale fluide și atenția cu care l-a urmărit muzical.

Tot atunci, le-am adresat și eu invitația de a veni la o ediție specială a «Serii de operă». O invitație rămasă deschisă până acum: când, în sfârșit, programul ne-a putut garanta reîntâlnirea: marți, 25 noiembrie, de la ora 19.30 - AUDIO în FM și VIDEO online, numai la Radio România Muzical…

Luminița Arvunescu