Arhivă : Recomandări Înapoi

Compozitorul Joaquin Rodrigo - Arpeggio, 21 noiembrie 2014

Publicat: joi, 13 Noiembrie 2014 , ora 12.36

Joaquín Rodrigo a descoperit o modalitate de a aduce muzica spaniolă în secolul XX. Soluția lui a fost să exploateze melodiile ușor cantabile și timbrele orchestrale tradiționale. Muzicologul Tomas Marco, într-o încercare de încadrare a compozitorului spaniol într-un stil, spunea despre acesta că "Ținând cont de formă, armonie, melodie și ritm, Rodrigo ar putea fi clasificat în sens larg ca neo-clasic."


Viața și muzica

Născut în Sagunto, Valencia în 1901, Rodrigo a căzut victimă a unei epidemii de difterie la vârsta de trei ani, suferință care l-a lăsat aproape orb. Vederea lui avea să dispară complet în 1948. Se pare însă că acest neajuns fizic a fost un factor determinant pentru ca Joaquín Rodrigo să se îndrepte către muzică și să devină compozitor.

Orchestra Simfonică din Valencia a fost cea care, în 1924, cântă pentru prima dată o lucrare a lui Rodrigo; este vorba despre Juglares (Menestrelii). După acest debut, în 1927, Joaquín Rodrigo pleacă la Paris, la Schola Cantorum, pentru a-și desăvârși pregătirea muzicală sub îndrumarea lui Paul Dukas.

În 1933 se căsătorește cu Victoria Kamhi, o talentată pianistă de origine turcă, cea care avea să-i devină însoțitor constant, muză și manager în același timp, pe tot parcursul vieții sale.


Marchizul Grădinilor din Aranjuez

La Madrid, în 1939, a dat viață primei sale compoziții importante - Concertul din Aranjuez pentru chitară și orchestră - al cărei succes a aruncat o umbră asupra unei mari părți din munca sa ulterioară.

La scurt timp după finalul celui de-al doilea război mondial, realizările compozitorului spaniol au fost recunoscute oficial, acesta devenind profesor de Muzică la Universitatea din Madrid. Această numire a deschis porțile pentru o serie de compoziții în următoarele două decenii care l-au confirmat ca cel mai mare compozitor în viață din Spania.

S-a stins din viață în iulie 1999, la Madrid. În țara sa de origine el este privit ca un fel de erou național, nenumărate străzi și piețe purtându-i numele.

În 22 noiembrie 2014 sărbătorim 113 ani de la nașterea lui Joaquín Rodrigo. Acesta este motivul pentru care, la Arpeggio din 21 noiembrie, în cadrul rubricii "Filă de calendar" realizată de Anca Ioana Andriescu, vom asculta lucrări ale compozitorului spaniol în interpretări de excepție.
Gina Macsențian