Arhivă : Recomandări Înapoi

O transmisiune de vis marca Mariss Jansons - Scena europeană, 7 noiembrie 2014

Publicat: vineri, 31 Octombrie 2014 , ora 9.16

Un eveniment de excepție se prefigurează la Riga: Mariss Jansons și Orchestra Radiodifuziunii Bavareze vor concerta la Opera Națională Letonă pe 7 noiembrie, fapt ce preconizează unul dintre punctele culminante ale manifestărilor derulate în Capitala Europeană Culturală - 2014.

Celebrul și îndrăgitul Mariss Jansons "un vrăjitor al baghetei" este așteptat acasă cu brațele deschise: la Riga s-a născut în 1943, aici și-a petrecut anii copilăriei (familia lui scăpând de lagărele nazismului) și tot de aici a început frumoasa poveste a carierei sale. Au urmat alte etape, jalonate de posturile pe care le-a deținut la Sankt Petersburg, Oslo, Londra, Pittsburgh și Amsterdam, însă nu și-a uitat niciodată rădăcinile; "Ordinul celor Trei Stele" primit în 2006 din partea statului leton este cea mai de suflet distincție a sa.

Un program în fortissimo valoric propune Mariss Jansons în fruntea orchestrei cu care are contract până în 2018: Simfonia a IX-a op. 95 "Din lumea nouă" de Antonin Dvorak și Simfonia a V-a op. 47 de Dmitri Șostakovici. Putem citi printre rânduri de ce a ales acest program!

Mariss Jansons dedică acest concert memoriei tatălui său, dirijorul Arvīds Jansons, de la a cărui naștere s-au împlinit 100 de ani.

Un simfonic cu multe carate transmis în direct de Radio România Muzical vineri, 7 noiembrie, începând de la orele 20,00.

Monica Cengher