Arhivă : Recomandări Înapoi

Flautistul și dirijorul Frans Brüggen - Arpeggio, 30 octombrie 2014

Publicat: vineri, 24 Octombrie 2014 , ora 12.10

Frans Brüggen, cel mai cunoscut interpret la flaut drept (blockflöte) din lume, este considerat unul dintre cei mai mari experți în muzica secolului al XVIII-lea. A studiat flaut drept cu Kees Otten și flaut la Amsterdam Muzieklyceum, pentru ca apoi să urmeze cursuri în muzicologie la Universitatea din Amsterdam.


Cel mai tânăr savant muzicolog al timpului său

La doar 21 de ani a devenit profesor la Conservatorul Regal din Haga și, mai târziu, a ocupat un post de profesor Erasmus la Universitatea Harvard și profesor Regent la Universitatea din Berkeley, aceasta făcându-l unul dintre cei mai tineri savanți în domeniul muzicii al timpului. Luciano Berio îl caracteriza ca fiind "un muzician care nu este un arheolog, ci un mare artist".

După terminarea studiilor s-a lansat într-o carieră de interpret virtuoz al muzicii pentru blockflöte. Ca solist flautist a făcut de asemenea performanță interpretând atât muzica maeștrilor barocului, cât și a compozitorilor contemporani de avangardă. A susținut cursuri de informare și spectacole de muzică ilustrative pentru blockflöte.


Mare iubitor al muzicii preclasice

În 1981 fondează Orchestra Secolului 18, un ansamblu cu aproximativ 60 de muzicieni din 22 de țări, toți specialiști în muzica secolului de secol 18 și început de secol 19 și care cântă pe instrumente de epocă sau pe copii ale acestora. Împreună cu orchestra a susținut numeroase turnee în Europa și America și au făcut numeroase înregistrări pentru Philips Classics cu lucrări de Purcell, Bach, Rameau, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert și Felix Mendelssohn, unele dintre acestea fiind distinse cu premii internaționale.

Din nefericire, anul acesta, în 13 august, Frans Brüggen s-a stins din viață la Amsterdam, la vârsta de 79 de ani.

Punându-vă la dispoziție doar câteva repere din cariera cunoscutului dirijor și flautist, vă invităm joi, 30 octombrie, începând cu ora 10,00, la Arpeggio, să urmăriți rubrica "Filă de calendar", dedicată de către Anca Ioana Andriescu împlinirii a 80 de ani de la nașterea lui Frans Brüggen.


Gina Macsențian