Arhivă : Recomandări Înapoi

Horia Andreescu este interpretul zilei la Arpeggio - 20 octombrie 2014

Publicat: vineri, 17 Octombrie 2014 , ora 10.52

Aniversarea celor 68 de ani, în 18 octombrie, ai dirijorului Horia Andreescu ne-a oferit prilejul să-i dedicăm, la Radio România Muzical, rubrica "Interpretul zilei".

Dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii George Enescu, fondator și dirijor al Orchestrei de Cameră Virtuozii din București, profesor la Universitatea de Muzică din București, Horia Andreescu a condus Orchestra Națională Radio în calitate de dirijor și director artistic timp de 18 ani.


Discipol al lui Sergiu Celibidache

Horia Andreescu s-a născut în 1946, la Brașov, unde a absolvit liceul de muzică, la secția oboi, în 1965. Debutul ca șef de orchestră s-a petrecut tot la Brașov, în 1967, la pupitrul Orchestrei de tineret, pe când era student la Conservatorul din București, unde a frecventat și cursurile de compoziție. A urmat cursuri postuniversitare de dirijat la Academia din Viena; a fost discipol al lui Sergiu Celibidache (cursuri de măiestrie în perioada 1978-1980, la Trier și Munchen).

Colaborarea dirijorului Horia Andreescu cu multe orchestre, printre care London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig, precum și turneele individuale sau cu Orchestra Națională Radio și Filarmonica "George Enescu" la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen și, firește, Festivalul Internațional "George Enescu" de la București completează scurta prezentare a maestrului.


Comentarii elogioase în presa internațională

A semnat peste 50 de discuri dintre care 12 sunt la pupitrul unor importante orchestre din Europa. Alături de alte înregistrări ale dirijorului Horia Andreescu, integrala lucrărilor simfonice George Enescu, realizată pe opt CD-uri pentru firma 'Olympia' - Londra în cooperare cu 'Electrecord', s-a bucurat de multe comentarii elogioase în presa internațională.

Horia Andreescu a obținut mai multe premii internaționale printre care, în 1981, Premiul criticii din Berlin. În 1997, Uniunea Criticilor Muzicali îl numea 'Dirijorul anului'. A primit Ordinul Național 'Steaua României' în grad de Mare Ofițer în anul 2000, iar în 2003, Premiul național UNESCO.

Luni, 20 octombrie 2014, de la ora 10,00, Irina Vasilescu vă propune la "Arpeggio" lucrări de Debussy, Berger, Poulenc și Prokofiev în interpretarea Orchestrei Filarmonicii "George Enescu", Orchestrei de Cameră "Virtuozii din București", Orchestrei Naționale Radio și Orchestrei Simfonice Radio-Berlin conduse de maestrul Horia Andreescu.

Gina Macsențian