Arhivă : Recomandări Înapoi

Nelson Freire este interpretul zilei la Arpeggio - 17 octombrie 2014

Publicat: miercuri, 15 Octombrie 2014 , ora 11.11

Talentul său manifestat uimitor de precoce - încă de la vârsta de 3 ani, când interpreta din memorie partiturile cântate de sora sa - a fost motivul pentru care la vârsta de 5 ani debuta deja cu un recital în care a ales să cânte Mozart. Este vorba despre pianistul brazilian Nelson Freire, unul dintre cei mai admirați pianiști ai generației sale, sărbătorit de Radio România Muzical la a 70-a aniversare.

La vârsta de 12 ani, în 1957, câștiga prestigiosul concurs internațional de pian de la Rio de Janeiro, pentru ca numai peste doi ani să-și fi lansat deja cariera internațională. În 1968 debuta la Londra, iar în 1970, la New York, sub bagheta lui Rudolf Kempe, dirijor alături de care a făcut multe turnee de succes.

Printre colaborările sale de-a lungul timpului cu cele mai importante orchestre, cei mai buni dirijori, în cele mai mari săli de concerte, s-au numărat și cele cu violonistul Gidon Kremer și violoncelistul Mischa Maisky. Cea mai statornică, însă, colaborare a sa este cu pianista Martha Argerich. Alături de aceasta, publicul român l-a putut admira într-un recital excepțional în anul 2009 la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".

Mai multe informații despre viața și cariera pianistului brazilian Nelson Freire, model al generației sale, puteți afla vineri, 17 octombrie 2014, la rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii Arpeggio. Aici, de la ora 10,00, veți putea audia transcripția pentru două piane a Valsului de Maurice Ravel - unde Nelson Freire o are alături pe Martha Argerich - și Concertul nr.3 op.30 în re minor de Serghei Rahmaninov - interpretat alături de Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, dirijată de David Zinman.

Gina Macsențian