Arhivă : Recomandări Înapoi

Lauretii români ai Concursului ARD Munchen 2014 - Concertele RRM, 14 octombrie 2014

Publicat: joi, 9 Octombrie 2014 , ora 16.36

Pianistul Florian Mitrea și violoncelistul Andrei Ioniță, doi dintre laureații celei de-a 63-a ediții a Concursului Internațional ARD, protagoniști la Concertele Radio România Muzical. Percuție, violoncel, cvintet de suflători și pian sunt cele patru secțiuni ale acestei competiții importante desfășurate la München în perioada 1-19 septembrie 2014. În 18 septembrie, melomanii prezenți la Teatrul Prinzregent din München au avut ocazia să-i asculte pe cei doisprezece laureați, prin urmare și pe cei doi muzicieni români: Andrei Ioniță, clasat pe locul al II lea la secțiunea violoncel și Florian Mitrea care a ocupat a treia poziție la secțiunea pian. Concertul a fost transmis în direct de Radiodifuziunea Bavareză pe calea undelor, dar și online, sub formă audio-video.

Andrei Ioniță - un violoncelist în vârstă de 20 de ani, student al Universității de Arte din Berlin, un instrumentist cu un palmares important și cu evoluții alături de ansambluri importante, precum Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestrele Simfonice din Moscova, Sankt-Petersburg și București. Andrei Ioniță a prezentat în 18 septembrie 2014 la Teatrul Prinzregent Concertul nr.2 în re major pentru violoncel și orchestra de Joseph Haydn. "Un instrumentist cu un sunet special" - spun speciațiștii despre Andrei Ioniță care cântă pe un violoncel " Giovanni Battista-Rogeri" din 1761.

Florian Mitrea - masterandul Academiei Regale de Muzică din Londra - a câștigat în 2014 Concursul Internațional de Pian Lagny-sur-Marne de la Viena, iar la ARD Munchen s-a clasat pe locul al III-lea, premiul I nefiind acordat la această ediție. A susținut deja recitaluri la Eroica Saal din Vienna și la Londra la St. Martin-in-the - Fields, Catedrala St. James', Steinway Hall și Drapers' Hall - o carte de vizită importantă pentru un pianist în vârstă de 25 de ani. Concertul nr.23 în la major de Wolfgang Amadeus Mozart a fost alegerea sa pentru seara din 18 septembrie 2014 de la Teatrul Prinzregent.

Am decupat cele două evoluții ale violoncelistului Andrei Ioniță și pianistului Florian Mitrea alături de Orchestra de Cameră din München, dirijată de Daniel Giglberger, dar și alte două secvențe înregistrate sub egida Radio România Muzical.

Concertele Radio România Muzical - laureații români ai concursului ARD Munchen 2014, marți, 14 octombrie, de la ora 19.30.
Jeanine Costache