Arhivă : Recomandări Înapoi

Antonio Caldara - La concordia de' pianeti - Opera în interpretări de referință, 12 octombrie 2014

Publicat: joi, 9 Octombrie 2014 , ora 9.28

Dumneavoastră, cei care veți asculta această ediție a emisiunii sunteți - categoric - niște melomani privilegiați! O asemenea afirmație se bazează pe argumente precise, ce exclud orice posibilă acuzație de ...orgoliu pentru Radio România Muzical!


O premieră discografică absolută

…vă este prezentată chiar înainte de lansarea sa oficială în miez de octombrie. O partitură despre care Ruxandra Donose afirma că este o "Operă Barocă pură" în care soliștilor li se oferă ocazia de a demonstra toată virtuozitatea, agilitatea, splendoarea vocii" într-o desfășurare muzicală destul de apropiată de spiritul oratoriului (căci acțiunea dramatică este foarte estompată în această lucrare).


O restituire a unui opus necunoscut

…după aproape 3 veacuri de când a răsunat pentru prima și - se pare - singura dată La concordia de' pianeti, la curtea de la Viena, cu ocazia aniversării împărătesei. Planetele se întâlnesc și înalță în slavă efigia suveranei Eliza care urma să aducă pe lume curând un moștenitor. La solicitarea lui Andrea Marcon a fost efectuat și un studio muzicologic la Siena pentru a se obține date cât mai clare asupra lucrării.


Un tur de forță

…pentru interpreții care au prezentat creația în versiune concertantă publicului la Dortmund, în ianuarie 2014, realizând în paralel și câteva sesiuni de înregistare (pentru siguranță) Totul a durat foarte puțin (după cum menționa mezzosoprana Ruxandra Donose, participând la acest demers interpretativ), materialul fiind apoi selectat și editat pe track-urile acestui dublu album Deutsche Grammophon.


Știința și arta interpretării Baroce

…se dezvăluie ascultătorului purtând girul unor muzicieni consacrați ai acestui tip de repertoriu, unii cu o "zestre" discografică remarcabilă. Clavecinistul, organistul și dirijorul Andrea Marcon și-a cucerit de ani buni locul printre marii animatori și propagatori ai autenticității sonorităților acestei epoci, alături de formații din Italia dar și din alte spații culturale. Conducând ansamblul vocal și instrumental "La Cetra" din Basel, Andrea Marcon a colaborat cu voci deosebite, foarte apreciate în această zonă repertorială.

La concordia de' pianeti - o descoperire a unor pasionați și remarcabili muzicieni ai prezentului care readuc în atenție într-o cuceritoare manieră actuală, proaspătă prin entuziasmul, prin strălucirea glasurilor, prin performanțele și implicarea lor interpretativă DÉCORUL sonor fastuos al unui timp trecut, plimbându-ne printr-o galerie a exponatelor sonore aurite, sclipitoare, de mare preț, excelent prezentate stilistic.

Anca Ioana Andriescu