Arhivă : Recomandări Înapoi

Sonatele pentru pian de Franz Schubert cu Daniel Barenboim - Grădina de sunete, 4 octombrie 2014

Publicat: joi, 2 Octombrie 2014 , ora 9.34

"Grădina de sunete" - o emisiune care se adresează tuturor iubitorilor muzicii, continuă și în grila de toamnă a postului România Muzical.

Cunoscute pagini din literatura muzicală universală: de la miniaturi la lucrări concertante, de la muzica de cameră la pagini simfonice - sunt secvențele sonore care creează portretul acestei emisiuni. Cu siguranță veți găsi în acest spațiu, opusurile dumneavoastră preferate în interpretări de referință sau - de ce nu - veți descoperi frumusețea unor pagini mai puțin cunoscute, poate chiar din prima ediție a noii grile (4 octombrie), când alături de cunoscute pagini concertante, aducem în atenția dumneavoastră ultimele înregistrări ale Sonatelor pentru pian de Franz Schubert realizate de Daniel Barenboim pentru casa Deutsche Gramophon. Albumul lansat în 18 august 2014, va fi difuzat integral pe parcursul următoarelor 11 ediții ale emisiunii "Grădina de sunete" și este inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014".

"Sonatele lui Schubert sunt o revelație. Muzica sa este în același timp tristă și veselă. Uneori, un singur motiv poate evoca un sentiment de bucurie și, în același timp, oferă o privire într-un abis de melancolie de nedescris. Adevărul este, că este imposibil de a pune toate acestea în cuvinte. Am fost surprins cât de mult m-a afectat Schubert. După ce am petrecut șase ore sau mai mult în comuniune intimă cu muzica lui, m-am aflat într-un loc de liniște totală și mulțumire. Sentimentul infinit de fericire pe care l-am descoperit în timpul acestor ore rezonează și astăzi. Pentru întâlnirea mea târzie cu sonatele lui Schubert eu sunt plin de recunoștință." (mărturisea Daniel Barenboim la finalul înregistrărilor). Cu această colecție, Barenboim confirmă încă odată poziția sa printre marii pianiști ai timpului nostru. Puteți asculta aceste înregistrări sâmbăta și duminica începând cu ora 11,00 sau în reluare de la ore 22,30.

Felicia Nenoiu