Arhivă : Recomandări Înapoi

Doamna Cortez, în direct la o ediție specială a 'Serii de operă' - 7 octombrie 2014

Publicat: miercuri, 1 Octombrie 2014 , ora 14.58

Teoretizarea amănuntelor?

Nu mi-am propus niciodată s-o fac la "Seara de operă". Dar, de data aceasta, "amănuntul" este un moment aniversar, marcând o carieră de excepție: așa că, mă opresc asupra lui, felicitând Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură - pentru inițiativă - și, în special, pe președintele acestei asociații, Mihai Stan.

Pe de altă parte, să-mi fi propus vreodată la «Seara de operă» o exemplificare festivistă a difuziunii artiștilor noștri peste hotare?

În nici un caz!

Un lucru însă am declarat non-stop și, iată, că-l repet și azi: le datorăm acelor muzicieni români care au avut curajul/șansa să se confrunte cu exigența și concurența universale, întregul prestigiu artistic de care ne bucurăm în prezent, cel puțin în lumea spectacolului de operă. Și lor, celor din «linia I», celor care, cu talentul, tenacitatea, nopțile lor nedormite și sacrificiile lor personale, ne-au adus faima, le dedic de câte ori pot, emisiunea mea.

Așa că, la această «linie I», revin și cu ediția specială din 7 octombrie: la această linie I și una dintre cele mai proeminente reprezentante, mezzosoprana VIORICA CORTEZ - pentru prima oară venind ÎN DIRECT (AUDIO / VIDEO) la Radio România, înainte de a fi sărbătorită printr-o GALĂ ANIVERSARĂ, pe scena Sălii Radio, vineri, 10 octombrie. Azi, Viorica Cortez, o artistă sărbătorind 5 decenii de carieră internațională și un nume cunoscut și aplaudat pe cinci continente. Viorica Cortez, pe care, o altă artistă de "linia I", Virginia Zeani (cea cu care am și inaugurat de altfel Seria "Edițiilor speciale" pentru "Seara de operă" în urmă cu 3 ani!) o considera "cea mai frumoasă mezzosoprană pe scenă și în realitate, datorită vocii ei intense și plină de culoare, precum și a divinei ei apariții scenice"; și despre care, soprana Renata Scotto spune că este " cea mai mare Carmen a Secolului XX", tenorul Jose Carreras că a fost "nu numai o adevărată voce, o adevărată artistă dar și o prietenă adevărată" sau, despre care, dirijorul Jesus Lopez Cobos afirmă că era "o adevărată bete theatrale, care-și trăia rolul până în ultima secundă"...

Nu am făcut până acum nici măcar un singur interviu cu Doamna Cortez. Dar, depozitez în suflet și memorie, ore întregi de muzică în formidabila sa interpretare. Și nu am stat până acum față în față cu dânsa, decât preț de câteva vorbe. Am însă șansa de a fi citit cartea CORTEZ, semnată de Marius Constantinescu (2013, editura Baroque Books & Arts) - o fereastră larg deschisă spre întâmplările din viața și cariera sa povestite chiar de Viorica Cortez - o fereastră prin care, am să încerc și eu să mă strecor, marți, 7 octombrie, orele 19.30 - 21.00, cu certitudinea că mai sunt încă numeroase amintiri, judecăți de valoare, sau sfaturi pentru cei tineri, de aflat...

Luminița Arvunescu