Arhivă : Recomandări Înapoi

Orchestra Filarmonicii din Berlin sub bagheta lui Daniel Barenboim la Concerte de 5 stele - 15 septembrie 2014

Publicat: luni, 15 Septembrie 2014 , ora 8.58

După cum v-am obișnuit deja, la "Concerte de 5 stele", vă punem la dispoziție cele mai bune înregistrări selectate din oferta pusă la dispoziție de Uniunea Europeană de Radio. Alegerea noastră pentru ediția din 15 septembrie este concertul Orchestrei Filarmonicii din Berlin condusă de Daniel Barenboim, susținut la sala filarmonicii din Berlin în data de 1 mai 2014.

1 mai 1882 este data înființării Orchestrei Filarmonicii din Berlin. Astfel, în fiecare an, începând din 1991, Filarmonica sărbătorește acest eveniment printr-un concert aniversar - Europakonzert - devenit tradiție, și care are loc de fiecare dată în alt oraș european.

Momentul aniversar de anul acesta a avut o dublă însemnătate, deoarece a marcat și 50 de ani de colaborare a ansamblului cu dirijorul Daniel Barenboim. Debutul acestei colaborări, în iunie 1964, l-a avut pe Daniel Barenboim în postură de solist alături de orchestra dirijată de Pierre Boulez, pentru ca după șase ani să apară pentru prima dată la pupitrul ansamblului berlinez în calitate de dirijor.

Programul concertului a cuprins Studiul simfonic op.68 în do minor "Falstaff" de Edward Elgar - lucrare inspirată de un personaj al dramaturgiei shakespeariene - și Simfonia a V-a op.64 în mi minor de Piotr Ilici Ceaikovski - o lucrare cu o temă sumbră, ce simbolizează resemnarea autorului în fața sorții.

"Concerte de 5 stele", luni, 15 septembrie 2014, ora 15,30 - emisiune produsă de Octavia Galescu și realizată de Ana Voinescu.

Gina Macsențian