Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Karl Böhm este Interpretul Zilei - 28 august 2014

Publicat: vineri, 22 August 2014 , ora 10.34

A studiat întâi dreptul, pe care l-a absolvit cu succes în 1919… astfel începe povestea dirijorului recunoscut pentru interpretările inconfundabile oferite operelor lui Richard Strauss.

Karl Böhm (28 august 1894 - 14 august 1981) a urmat studiile Conservatorului din Graz, orașul natal. În 1920 devine directorul muzical al orașului și după doar un an, Bruno Walter îl angazează la Opera de Stat din München. Au urmat funcții de conducere la Darmstadt și Hamburg, acolo unde a și predat.

În 1933 a început lunga sa colaborare cu Opera de Stat din Viena. La debut a dirijat "Tristan și Isolda" de Richard Wagner, dar totuși lucrările altui mare compozitor aveau să se identifice cu numele lui Karl Böhm, cele ale lui Richard Strauss. A dirijat în premieră operele "Femeia tăcută" (1935) și "Daphne" (1938) cea din urmă fiindu-i dedicată muzicianului din Graz. Prima prezență la Festivalul de la Salzburg are loc în 1938. La același festival, Karl Böhm va dirija opera "Ariadna la Naxos" cu ocazia aniversării celor 80 de ani împliniți de Richard Strauss (ediția din 1944).

Succese a obținut și la Festivalul de la Bayreuth, dar și peste ocean, la Teatro Colón din Buenos Aires și Metropolitan Opera, acolo unde a debutat în 1957. Ultima perioadă a vieții este legată de ansamblurile britanice, Karl Böhm dirijând Orchestra Simfonică din Londra și la Opera Regală Covent Garden.

În decursul carierei sale, de aproape șase decenii, Karl Böhm a primit o serie întreagă de premii, între care cele mai reprezentative au fost cele două Grammy-uri, primul în 1965 pentru cea mai bună înregistrare de operă - "Wozzeck" de Alban Berg, iar al doilea premiu, primit în 1976, pentru cea mai bună înregistrare a unei lucrări destinate copiilor - pentru "Petrică și lupul" de Serghei Prokofiev.

În cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Monica Isăcescu, în 28 august, marcăm cei 120 de ani trecuți de la nașterea unuia dintre cei mai apreciați dirijori ai secolului XX - Karl Böhm - "Interpretul Zilei" la Radio România Muzical.

Lucian Haralambie