Arhivă : Recomandări Înapoi

Mihaela Ursuleasa - Interpreta zilei la Arpeggio, 4 august

Publicat: vineri, 1 August 2014 , ora 13.05

"În fața pianului se afla o mogâldeață brunetă, prevăzută cu o claie mișcătoare de păr negru. Nu numai degetele, dar capul și trunchiul ei întreg se mișcau fără încetare într-un fel de beție a valurilor de foc ce veneau dinăuntrul ființei. Ceea ce ieșea din acest tumult, era o curgere sonoră incredibilă. Sunetul era puternic, prezent și se înfigea în urechi cu o pregnanță uimitoare. Ca interpretare muzicală, totul era pus la punct, fiecare detaliu își găsea locul potrivit. Era un fel de miracol, pentru că, dacă închideai ochii, auzeai o interpretare pasională a lui Beethoven și a lui Rahmaninov, plină de strălucire virtuoză, a unui concertist matur, iar dacă te uitai pe scenă, te izbea frământarea unui mic vulcan gata de erupție, dintr-o mână de copil. Între cele două imagini, cea sonoră și cea vizuală, nu-ți venea să crezi că ar putea exista vreo legătură" (Lavinia Coman)

În urmă cu doi ani, în primele zile ale lunii august, lumea muzicală era în doliu: se stinsese o stea de primă mărime a interpretării mondiale: Mihaela Ursuleasa, copilul minune al pianisticii românești, cea care a pășit în lumea muzicii la vârsta de cinci ani, iar la doisprezece cânta deja pe cele mai importante scene ale capitalei, într-un repertoriu demn de artiști deja consacrați.

Dirijorul Claudio Abbado a fost omul providențial în biografia micii artiste: înțelegând proporțiile talentului cu care fusese hărăzită, i-a oferit o bursă de studii la Conservatorul din Viena, acolo unde arta Mihaelei Ursuleasa avea să fie șlefuită cu multă migală de un maestru în domeniu, profesorul Heinz Medjimorec. Încununarea tuturor eforturilor a fost câștigarea trofeului concursului Clara Haskil din Elveția, în 1995, la centenarul nașterii marii pianiste. Un moment stelar, în care Mihaela Ursuleasa intra în elita interpretării mondiale.

Niciodată nu și-a uitat însă țara. A revenit mereu cu concerte și înregistrări, confirmând, pas cu pas, izbânzile obținute pe marea scenă.

Nu o uităm nici noi: Mihaela Ursuleasa (27 septembrie 1978 - 2 august 2012), speranța împlinită a pianisticii noastre, este luni, 4 august, "Interpreta zilei" la "Arpeggio" - ora 10.00