Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Oda bucuriei la Torino în 28 martie 1958 și legături cu România - 13 iulie 2014

Publicat: vineri, 4 Iulie 2014 , ora 11.44
Voci uitate?

Unele da, altele mai puțin…, dar readuse la lumină prin grija unor iubitori ai nostalgiilor muzicale care se străduiesc să scoată din colbul vremurilor vechi înregistrări.

Probabil că mulți dintre noi nu au auzit niciodată de Aurelian Neagu - basul care deschide secțiunea finală a Simfoniei a IX-a de Beethoven… Desigur, pe de altă parte sunt mulți care nu doar că au auzit de el, ci l-au și cunoscut din anii bucureșteni de școală, de conservator dar și de activitate ca prim solist (până în 1955) al Operei Române. Atunci, profitând de participarea (împreună cu Nicolae Herlea) la Concursul Internațional de Muzică Vocală de la Geneva, a rămas în Occident, unde apoi a făcut o carieră mult prea puțin cunoscută.

L-a avut în atenție Europa Liberă de unde am și aflat aceste informații precum și cele referitoare la cariera lui ulterioară:

"…După audiții la Opera din Paris, basul român, încă în 1956, debuta cu ansamblul Operei Scala pe scena Sălii de Congrese de la Zürich, în rolul lui Raimondo din "Lucia di Lammermoor" de Donizetti. Avea să cînte apoi, în deceniul următor, în ansamblurile Operelor din Freiburg im Breisgau, Deutsche Oper la Berlin, Deutsche Oper am Rhein la Düsseldorf-Duisburg, iar în perioada 1965-1977 la Zürich. O carieră împlinită cu numeroase apariții pe marile scene din Italia, Germania și pînă la... Moscova și Leningrad…"



http://www.europalibera.org/content/article/25068919.html

În 28 iunie s-au împlinit 85 de ani de când s-a născut și probabil foștii săi colegi de scenă l-au felicitat cu acea ocazie. Sergiu Celibidache însuși își aniversa ziua nașterii tot la acea dată, între ei fiind o diferență de 17 ani!!! Noi o facem în stilul nostru, adică programând această înregistrare în care basul român colabora cu el și cu încă un conațional, iar prin extensie, cum se va vedea, chiar mai mult decât atât!!!

Petre Munteanu era tenor în cvartetul solistic, cunoscut mai ales ca un inspirat mozartian, dar și dedicat muzicii contemporane (a susținut rolul Refugiatului în prima operă a lui Luigi Nono "Intolleranza 1960", la premiera absolută din 13 aprilie 1961 de la Teatrul "La Fenice" din Venezia, cu Bruno Maderna dirijor - ca să ne oprim doar la această lucrare).

Și cele două soliste intră în categoria vocilor uitate care însă au avut cariere importante în deceniile 6-7 ale secolului XX…

Fie că vorbim despre mezzosoprana Marga Hoeffgen aplaudată la Bayreuth (în Erda din tetralogia wagneriană, între 1960-64 și respectiv 67-75), la Covent Garden, la Viena sau Buenos Aires. Și domnia-sa va avea legături familiale cu România, după ce fiica sa cea mică, deopotrivă cântăreață se va căsători cu tenorul Antonius Nicolescu…

…Fie că vorbim despre soprana italiană Bruna Rizzoli (laureată în 1952 a concursului de la Lausanne), cunoscută în epocă pentru rolurile din Somnambula, Don Pasquale, Orfeu și Euridice sau Gianni Schicchi, care colaborase și în alte împrejurări cu Petre Munteanu, dar și cu Sergiu Celibidache (de pildă, în partitura lui Brahms "Un recviem german").

Așadar, ne-am întors la cel mai important personaj al înregistrării ce datează din 28 martie 1958 - la Sergiu Celibidache - și ne reamintim că la vremea aceea se afla, de câțiva ani în relații foarte bune cu orchestre italiene. Deși întotdeauna vrăjmaș înverșunat al înregistrărilor (motiv pentru care, se pare, Filarmonica din Berlin l-a preferat pe Karajan în locul lui, după dispariția lui Furtwangler), va rămâne imortalizat de către RAI cu ale cărui Cor și Orchestră Simfonică realizează ceea ce vom asculta în a doua parte a emisiunii "Cutia cu amintiri".

Nu înainte de a ne lăsa fermecați de Wanda Landowska pentru modul în care dă viață, pe clavecinul ei, unei suite de 6 piese mici programatice scrise de tânărul J.S.Bach atunci când fratele său Johann-Jakob se pregătea să plece să-și exercite talentul de oboist în orchestra militară a Regelui Karl al XII-lea al Suediei… Altă nestemată, datată 1957.

Căutați-ne, așadar în FM pe 97,6 și 104,8 sau online la www.romaniamuzical.ro duminică 13 iulie la ora 16:00 pentru o experiență specială!

Veronica Zbarcea