Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Concert In Memoriam Rafael Frühbeck de Burgos - 8 iulie 2014

Publicat: marți, 1 Iulie 2014 , ora 15.57

Rafael - prenumele dat de mamă, cea care i-a și insuflat dragostea pentru muzică, prin intermediul unei viori

Frühbeck - numele tatălui

iar

de Burgos - orașul în care s-a născut și care l-a inspirat în alegerea numelui de scenă

=

Rafael Frühbeck de Burgos - unul dintre cei mai apreciați dirijori spanioli ai generației sale

"Când am început să dirijez orchestra Națională din Madrid mi s-a spus că nu se poate explica faptul că acea persoană se numește Frühbeck. Am vorbit cu tatăl meu și pentru că el a fost primit foarte bine în Burgos și pentru că eu sunt născut acolo, am ajuns la acest nume - Frühbeck de Burgos.

În vremea lui Francisco Franco Bahamonde serviciul militar era obligatoriu. Când am fost recrutat studiam și Dreptul, astfel că am avut de ales o cale - legea sau muzica. Am dat un concurs pentru conducător de formație militară, l-am câștigat și astfel am obținut a doua cea mai bună funcție din armată - dirijor. Prima era cea de preot."

Desigur, melomanii de pretutindeni își aduc aminte de concertele susținute la pupitrul unor prestigioase ansambluri, ca: Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii dar și a Operei din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Națională din Madrid sau din America, Orchestrele din Philadelphia, Boston, New York, Los Angeles și Washington, unde de altfel a fost dirijor invitat între anii 1980 - 1988.

Rafael Frühbeck de Burgos este și semnatarul unui număr impresionant de înregistrări printre care se numără "Recviemul" de Wolfgang Amadeus Mozart, "Carmina Burana" de Carl Orff și opera "Carmen" de Georges Bizet.

Din 2012 numele său a fost asociat cu cel al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze, fiind de altfel ultima pe care a dirijat-o. În începutul lunii iunie a acestui an, Rafael Frühbeck de Burgos a anunțat că s-a retras din funcția de dirijor șef al ansamblului danez amintit. La doar o săptămână după acest eveniment, Rafael Frühbeck de Burgos a încetat din viață în 11 iunie 2014 la Pamplona, Spania.

La Radio România Muzical vă propunem un concert In Memoriam Rafael Frühbeck de Burgos. O ediție specială a Concertelor de 5 stele cu selecțiuni din evenimentele susținute de muzicienii amintiți la Sala de concerte din Copenhaga în toamna anului 2013 - marți, 8 iulie, de la ora 15:30. Realizator Andreea Chiselev.

Lucian Haralambie