Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Gustavo Dudamel - coloana sonoră a filmului 'Libertador': Music box, 21 iulie 2014

Publicat: joi, 26 Iunie 2014 , ora 17.05

Ascultăm ceea ce eu consider un eveniment din sfera neconvențională – în urmă cu doar câteva zile, în 18 iulie 2014, s-a lansat pe piața internațională un disc apărut la Deutsche Grammophon care cuprinde coloana sonoră a filmului Libertador, o peliculă ce va apărea în cinematografele sud-americane începând cu 24 iulie 2014.

O nouă coloană sonoră, veți spune…Nu e chiar așa. Pentru că autor este celebrul Gustavo Dudamel, care iată, nu mai este doar un dirijor de mare succes, ci și compozitor. Evident, el însuși dirijează partitura coloanei sonore Libertador, de la pupitrul orchestrei alături de care s-a consacrat – Orchestra Simon Bolivar a Venezuelei.

De altfel, filmul îl care ca personaj principal pe Simon Bolivar, eroul Americii de Sud de la începutul secolului al XIX-lea. Iar pentru a portretiza viața cunoscutului personaj istoric, Gustavo Dudamel a scris o muzică pe care o descrie drept „plină de atmosferă, tensiune, speranță și luptă, o muzică postmahleriană”. Limbajul post-mahlerian se împletește cu teme specifice muzicii tradiționale sud-americane; adăugând și interpretarea plină de pasiune a Orchestrei Simon Bolivar rezultatul este într-adevăr unul spectaculos.

Multe dintre coloanele sonore nu rezistă în lipsa suportului vizual – muzica lui Gustavo Dudamel pentru Libertador trece însă acest test și este valabilă și foarte interesantă de sine stătătoare. E drept, Dudamel a avut sfătuitori dintre cei mai buni – John Williams, autorul deja legendarei coloane sonore din „Războiul stelelor”, i-a fost alături.

Discul poate fi ascultat luni, 21 iulie, de la ora 19, în cadrul emisiunii Music box cu Cristina Comandașu sau în reluare duminică, 27 iulie, de la ora 13.20. Este de asemenea inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Cristina Comandașu