Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Violonista Nicola Benedetti - 'Homecoming. A Scottish Fantasy' - Music box, 7 iulie 2014

Publicat: marți, 24 Iunie 2014 , ora 16.51

Suntem în Scottish Mood - pentru că în 7 iulie 2014 se lansează cel mai nou album al violonistei Nicola Benedetti, intitulat: Homecoming. A Scottish Fantasy.

Chiar dacă poartă un nume italian - tatăl ei este într-adevăr italian, iar mama scoțiană - Nicola Benedetti se declară a fi o adevărată scoțiană. Și își omagiază pământul natal pe acest album care apare și într-un context special: 2014 este anul Scoției - Homecoming Scotland 2014 - Scoția găzduiește Jocurile Commonwealth, dar este și gazda a numeroase evenimente, inclusiv culturale.

Așa că, să omagiem și noi Scoția ascultând acest album Scottish 100% care cuprinde atât cântece tradiționale scoțiene, cât și lucrări consacrate din repertoriul clasic dedicate Scoției, așa cum este Fantezia scoțiană de Max Bruch.

Ca să uităm și interpretarea 100% scoțiană: violonista Nicola Benedetti, Orchestra Simfonică BBC Scoția, dirijor Rory Macdonald - pe un album intrat în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014", acolo unde vă invit să dați note discurilor intrate în concurs.

Ne aflăm în fața unui album cu totul special, care sunt sigură că se va bucura de succes, așa cum s-a întâmplat de altfel cu majoritatea discurilor semnate de Nicola Benedetti, un talent formidabil care la doar 26 ani se mandreste cu performanta de a fi cea mai des nominalizată artistă la premiile Classic Brit din istorie. De altfel, ea a castigat si titlul de artista anului la galele Classic Brit din 2012 și 2013. Precedentul disc al Nicolei Benedetti - The Silver violin - a fost unul dintre cele mai vândute discuri de muzică clasică din Marea Britanie a anului 2013.

Si să nu uitam ca am putut să o ascultăm pe Nicola Benedetti și la Festivalul Enescu din 2011 - era prima colaborare a ei cu Orchestra Simfonică din Londra. În doar 3 ani, Nicola Benedetti a atins statutul de super-star, exploatând o nișă: ea cântă muzică clasică, însă un repertoriu foarte aproape de un public larg - de exemplu The Silver violin cuprinde și teme clasice din filme binecunoscute, dar și concerte din secolul XX. Iar A Scottish Fantasy folosește aceeași rețetă de succes, combinând cântece tradiționale scoțiene cu Fantezia scoțiană de Max Bruch.

Ascultând acest disc, am realizat încă o dată de ce se bucură de atât de mult succes Nicola Benedetti - deși totuși cântă muzică clasică. Să remarcăm că succesul ei este comparabil în Marea Britanie cu cel al violonistului Nigel Kennedy - ea este prima interpretă din muzica clasică intrată în topurile de vânzări ale tuturor genurilor muzicale, inclusiv cele de masă, după Nigel Kennedy. Și dacă Nigel Kennedy miza și pe nonconformismul său, vizual, să-i spunem, cred că Nicola Benedetti nu are această miză, deși este, cu siguranță, o fată frumoasă.

În fond sunt atâtea fete frumoase în show business, însă mai puține fete frumoase care știu să cânte la vioară atât de bine - pentru că Nicola Benedetti este o interpretă care dincolo de tehnicitatea discursului, mizează pe sensibilitate, pe comunicarea cu publicul. Și pariul ei este câștigat: publicul o iubește pe această scoțiană care înțelege atât de bine muzica lui Max Bruch din Fantezia scoțiană op.46.

Cristina Comandașu