Arhivă : Recomandări Înapoi

Jacques Loussier - 'Play Bach': Jazz a la carte, 14-15 iunie 2014

Publicat: joi, 12 Iunie 2014 , ora 12.21

S-a lansat cântând Bach pentru cei care iubesc jazzul, acest discipol al lui Yves Nat, care după ce a absolvit Conservatorul Național din Paris, și-a diversificat experiența muzicală călătorind - în Orientul Mijlociu, în America Latină. Dar tot Europa i-a oferit șansa de a deveni celebru. Pianistul pasionat de jazz, a revenit la prima sa iubire, muzica clasică și și-a construit un limbaj propriu. A început cu Bach, în 1959, în formulă de trio: Jacques Loussier - pian, Pierre Michelot - contrabas, Christian Garros - baterie și percuție. Rezultatul? Peste 6 milioane de albume vândute și turnee în lumea largă mai bine de 15 ani.


Muzica nu se adresează neapărat uneia dintre cele două tabere, ci tuturor celor care păstrează vie curiozitatea de a experimenta, de a încerca noi formule. Inițial a fost ca și când s-ar fi deschis o poartă către o formă de artă ce refuza clasificările. Desigur acum, după mai bine de 50 de ani, astfel de tratări nu mai constituie o surpriză, ideea însăși nu ne mai miră. Dar în continuare atrage, prin acest gen de întâlniri contrapunctice - între discursul clasic și cel al jazz-ului tradițional.


Întrebat într-un interviu care este punctul maxim în muzică, Jacques Loussier declara: "perfecțiunea sau căutarea perfecțiunii care niciodată nu poate fi atinsă, de asemenea a-ți asuma riscuri în improvizație".

Revenim la acest moment al începutului - albumele "Play Bach" ale anilor 1959, 1960, în principal oferindu-ne o lectură specială asupra "Clavecinului bine temperat"... cu un bas continuu în ritm de swing à la Jacques Loussier .

Jazz a la carte, sâmbătă și duminică, 14 și 15 iunie, de la ora 12.30.

Marina Nedelcu