Arhivă : Recomandări Înapoi

Martha Argerich - 'Interpreta zilei', 5 iunie 2014

Publicat: miercuri, 28 Mai 2014 , ora 12.30

"Primul meu contact cu muzica? A fost un joc, cred." - mărturisea Martha Argerich într-un interviu. Nici nu cred că se putea altfel, având în vedere că a început studiul pianului la vârsta de trei ani.

Figură remarcabilă precoce, Martha Argerich - elevă a unor nume sonore ale pianisticii argentiniene și apoi europene - a debutat la vârsta de nouă ani interpretând Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Beethoven, iar la zece ani cânta Concertul nr.20 de Mozart.

În anul 1965, la 24 de ani, câștiga Concursul internațional de pian Frederic Chopin de la Varșovia: era primul pianist din emisfera vestică laureat la această competiție. În anul următor și-a făcut debutul american la Lincoln Center cu un repertoriu greu, dar care i-a scos în evidență tehnica uluitoare. A fost comparată atunci cu Vladimir Horowitz.

Deși interpretează Haydn, Mozart, Beethoven și Schumann, repertoriul ei se concentrează asupra lui Rahmaninov, Ravel și Prokofiev, precum și asupra unor compozitori mai moderni, inclusiv Lutoslawski și Messiaen. "Prokofiev este cel mai bun prieten al meu. El nu mă lasă baltă niciodată." - spunea artista argentiniană.

După 1985 se dedică în special concertelor cu orchestra și muzicii de cameră. Drept parteneri i-a avut, printre alții, pe pianiștii Lilya Zilberstein, Nelson Freire, Alexandre Rabinovitch și violoncelistul Mischa Maisky.

Începând din 1999 Martha Argerich organizează la Buenos Aires International Piano Competition and Festival Martha Argerich. Nu este singurul proiect dedicat tinerelor talente: ne amintim și de Martha Argerich Project din Festivalul de la Lugano, din care am ascultat înregistrări, numeroase rânduri, la Radio România Muzical. Unul dintre tinerii pianiști lansați de Martha Argerich este românca Mirabela Dina.

Triplă premiată Grammy - pentru cel mai bun solist instrumentist și cea mai bună interpretare cu orchestra (2006), pentru cea mai bună interpretare în muzica camerală (2005) și pentru cea mai bună interpretare solistică cu orchestra (2000) - pianista argentiniană Martha Argerich împlinește 73 de ani în 5 iunie 2014. Radio România Muzical îi dedică rubrica "Interpretul zilei" realizată de Felicia Nenoiu, în cadrul emisiunii "Arpeggio", unde o puteți asculta interpretând Rapsodia ungară nr.6 de Franz Liszt și Concertul nr.1 op.11 în mi minor de Chopin alături de Orchestra Simfonică din Montreal condusă de Charles Dutoit, dirijorul care i-a fost soț între 1969 și 1973 și cu care a înregistrat cele mai multe dintre discurile sale.

Arpeggio, 5 iunie 2014, ora 10.00.
Gina Macsențian