Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. George Enescu este 'Compozitorul săptămânii' - din 5 mai 2014

Publicat: miercuri, 30 Aprilie 2014 , ora 12.38

Este cel mai important compozitor român al tuturor timpurilor, un violonist de excepție și pedagog pe măsură, fiind mentorul unor soliști de renume. George Enescu a pus, practic, România pe harta marilor valori ale muzicii clasice, componistic și interpretativ; trebuie să fie pentru noi mai mult decât o figură din istorie - o statuie pe un soclu - și mai mult un model de om care și-a slujit țara pe care a iubit-o atât de mult, cu instrumentele pe care le avea la îndemână: pana, arcușul, bagheta.

George Enescu s-a născut în 19 august 1881. La 4 ani începea să cânte la vioară. La 8 ani, pe când debuta la Viena, presa l-a numit "Un Mozart român" și i s-a prezis un viitor strălucit. Era "student" doar de un an la Conservatorul vienez; de fapt, un copil mult prea mic în comparație cu cei care urmau cursurile universității. După absolvirea cu medalia de argint, George Enescu își continuă studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899). În 6 februarie 1898 are debutul în calitate de compozitor în cadrul "Concertelor Colonne" din Paris cu Suita simfonică "Poema Română". Este același an în care începe să dea lecții de vioară și recitaluri la București. Admirat de Regina Elisabeta a României, George Enescu era deseori invitat să cânte în Castelul Peleș din Sinaia.

Ajungem în 1900 și la cuvintele pe care le conținea publicația Le Figaro: "Tânărul compozitor e remarcabil și excepțional dotat." Cuvinte scrise despre George Enescu - Compozitorul Săptămânii la Radio România Muzical.

Un portret al celui care afirma despre el însuși următoarele: "În lumea muzicii, eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, pianist, violonist și profesor". Tot el spunea: "Muzica este adevărul meu. Muzica este o limbă a omeniei și fraternității, nu o stare, ci o acțiune".

Portretul lui George Enescu, stins din viață în 4 mai 1955, îl puteți asculta în cadrul emisiunii Arpeggio, între 5 și 9 mai, de la ora 12.00. Iată și câteva dintre gândurile celor care l-au întâlnit pe marele George Enescu, printre ei și câțiva dintre discipolii săi.

Ion Voicu: "Cred că era prin anul 1942, când Enescu, după un concert, a voit să mă asculte și m-a chemat la dânsul acasă. Eram timorat de faima și personalitatea sa. Simțeam că această întâlnire va fi pentru mine un exament hotărâtor. Enescu s-a așezat totuși la pian și m-a acompaniat întreg concertul din memorie. N-am mai trăit de atunci un moment atât de emoționant, atât de copleșitor în compania unui alt muzician."

Yehudi Menuhin: "Pentru mine va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de o inegalabilă frumusețe. Enescu va rămâne pentru mine <<Absolutul>> prin care eu judec pe alții".

Pablo Casals: "Enescu a fost cel mai impresionant fenomen muzical de la Mozart incoace".

Lucian Haralambie