Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Zubin Mehta este 'Interpretul zilei' - 29 aprilie 2014

Publicat: vineri, 25 Aprilie 2014 , ora 12.22

"Nu trebuie să încetăm niciodată să folosim arta ca să ajutăm oamenii, să-i aducem împreună."

Și în slujba acestui deziderat Zubin Mehta folosește un instrument - Orchestra Filarmonică a Israelului - și un limbaj, al lui Dumnezeu după cum spunea Beethoven - muzica.

Nu putem spune despre dirijorul Zubin Mehta că este cetățeanul unei țări, deși din datele sale biografice aflăm că s-a născut în India, la Bombay. Știm despre relația sa cu Israelul și cu Orchestra Filarmonică a acestui stat că este ca o căsnicie - cu suișuri și coborâșuri, după cum însuși domnia sa declara.

Numele lui Zubin Mehta se află printre ale celor care și-au pus harul în slujba păcii. Întrebat ce crede că va putea realiza prin demersul său într-un interviu recent acordat lui David Shuster la Al Jazeera America, Zubin Mehta a spus că visul său e acela ca, într-o zi, un israelian arab să stea alături de un israelian evreu și să facă muzică împreună; și asta cât mai curând.

Despre cariera acestui dirijor provenit dintr-o familie de muzicieni - tatăl său fiind fondatorul Orchestrei Simfonice din Bombay - putem spune că este caracterizată de relațiile de lungă durată. Recent a sărbătorit peste 50 de ani de colaborare cu orchestrele din Viena, Berlin și Israel, acestea alăturându-se unui lung șir de orchestre printre care cele din Montreal, Los Angeles, New York, Munchen, Londra, Milano, Florența ș.a.

Pe 29 aprilie 2014, Zubin Mehta împlinește 78 de ani. Radio România Muzical îi dedică rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii Arpeggio. Realizatoarea emisiunii, Ana Voinescu, vă așteaptă cu multe alte momente demne de menționat din biografia marelui dirijor.
Gina Macsențian