Arhivă : Recomandări Înapoi

O 'Filă de calendar' dedicată lui Paul Popescu - 29 aprilie 2014

Publicat: joi, 24 Aprilie 2014 , ora 17.44

"Sunt brașovean la origine." Astfel își începea dirijorul Paul Popescu discursul în ziua în care împlinea 78 de ani. "Acolo era un Conservator foarte bun, cu toate instrumentele. M-am dedicat pianului și am fost pianist. Am studiat și vioara și violoncelul, mă pregăteam multilateral pentru a pătrunde muzica în toate secretele ei. Se pare că am reușit."

A ajuns apoi la București acolo unde i-a întalnit pe George Georgescu și Constantin Silvestri. "Erau dirijori foarte mari și în același timp au fost și educatori ai generației pe care o reprezint și eu. Din această generație fac parte Iosif Conta, care s-a stins, Mircea Cristescu, Ion Baciu și mulți alții, bine pregătiți de acești doi mari dirijori ai României. M-au impresionat și m-am hotărat să urmez clasa de dirijat. Am fost admis după un examen destul de dificil. Am reușit să ajung dirijor după multă, multă muncă. Nu mi-a părut rău pentru că am făcut o carieră bună."

Paul Popescu se remarcă printr-un repertoriu foarte variat. Preclasici, clasici, romantici și moderni - toți și-au găsit un loc în programele sale. "Nu m-am rezumat numai la un anumit gen de muzică. Am <<rezistat>> publicului de peste tot în România și în 22 de țări ale Europei unde am dirijat în acest timp. Am lansat pe piața romanescă prime-audiții de muzică autohtonă cu convingerea că fac un lucru foarte bun pentru cultura românilor."

Cariera și-a început-o în 1954 la Filarmonica "Banatul" din Timișoara. Au urmat Opera Națională din București și Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii în 1997, acum Orchestra Națională Radio.

Concluzionând, Paul Popescu afirmă: "Consider că am muncit 50 de ani pe brânci. Mă pot lăuda cu o activitate foarte bogată. Anii s-au scurs pe nesimțite..."

O "Filă de calendar" dedicată dirijorului Paul Popescu, la cei 85 de ani împliniți - marți, 29 aprilie, în cadrul rubricii emisiunii Arpeggio, rubrică ce poate fi ascultată în jurul orei 11.30.

Lucian Haralambie