Arhivă : Recomandări Înapoi

Concertele Radio România Muzical - 21 și 22 aprilie

Publicat: miercuri, 16 Aprilie 2014 , ora 11.06

În programul special pregătit pentru dumneavoastră în Săptămâna Luminată am inclus și două ediții speciale ale emisiunii Concertele Radio România Muzical. După cum v-a obișnuit, această emisiune vă pune la dispoziție concerte și recitaluri - organizate sau înregistrate de postul nostru de radio - la care nu ați avut timpul necesar să ajungeți sau pe care doriți să le reascultați.

De data aceasta, redactorul emisiunii, Jeanine Costache, vă pune la dispozițe selecțiuni din nu mai puțin de patru concerte găzduite de Ateneul Român.

Luni, 21 aprilie 2014, de la ora 19.00, vă oferim selecțiuni din concertul susținut de Ansamblul "Camerata Regală" în ciclul "Mari soliști, mari dirijori" în data de 4 decembrie 2013. Alături de ansamblu, dirijorul Horia Andreescu și solistul, violonist ulIlian Gârneț, ne-au încântat atunci cu un program în exclusivitate romantic - Introducere și Rondo capriccioso, op.28 de Saint Saens, Melodii lăutărești de Pablo de Sarasate și Secvențe din Suita "Carmen" de Georges Bizet-Rodion Scedrin.

Tot în cadrul ediției de luni vom mai avea și selecțiuni din concertul susținut de Orchestra Română de Tineret în data de 18 mai 2013. Tema serii a fost "Romeo și Julieta". Vom reasculta lucrări inspirate de piesa shakespeariană - selecțiuni din opera "Romeo și Julieta" de Charles Gounod și Suita de balet "Romeo și Julieta" de Serghei Prokofiev. Demersul Orchestrei Române de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, a fost susținut de soprana Irina Iordăchescu și de tenorul Teodor Ilincăi.

Marți, 22 aprilie 2014, începând cu ora 19.00, ne întâlnim din nou cu Orchestra Română de Tineret, condusă de această dată de David Crescenzi, în cadrul unui concert din seria "Primăvara magică" (5 martie 2014). Alături de ei, soprana Cellia Costea și baritonul George Petean au interpretat un program ce ne provoacă să răspundem la întrebarea "Vă place opera?". Răsfoim pagini din operele "Nabucco", "Don Carlo", "Bal mascat", și "Trubadurul"de Verdi, Intermezzo din opera "Cavalleria rusticana" de Pietro Mascagni, "Bărbierul din Sevilla" de Rossini, "Samson și Dalila" de Saint-Saëns și "Manon Lescaut" și "Tosca" de Puccini.

Și ca seara să fie completă, o vom încheia cu "Violoncelissimo 100". Mai precis cu selecțiuni din concertul susținut de Ansamblul "Violoncelissimo" în data de 26 mai 2013. Acest concert a reunit pe scena Ateneului Român 100 de violonceliști sub bagheta dirijorală a lui Cristian Mandeal. Totodată, au putut fi urmăriți în postură solistică violonceliști de marcă ai scenei românești: Marin Cazacu, Alexandra Guțu, Răzvan Suma, Filip Papa și Ștefan Cazacu printre alții. În program s-au regăsit aranjamente pentru orchestră de violoncele ale unor lucrări de Constantin Dimitrescu, David Popper, Tomaso Albinoni, Astor Piazzolla, Carl Orff sau Dmitri Șostakovici.

Concertele Radio România Muzical - luni și marți, 21 și 22 aprilie 2014, de la ora 19.00.

Gina Macsențian