Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Program sub semnul Săptămânii Patimilor la 'Polifonii' - 16, 18 aprilie

Publicat: joi, 10 Aprilie 2014 , ora 13.19

În săptămâna premergătoare Învierii Domnului - Săptămâna Patimilor - Radio România Muzical vine în întâmpinarea melomanilor cu un program de muzică religioasă românească, potrivit cu smerenia și pioșenia inspirată de această perioadă liturgică specială.

Astfel, miercuri, 16 aprilie, în cadrul emisiunii Polifonii regăsim "Recviem - Parastas" pentru soliști, cor și orchestră de Marțian Negrea. Despre această lucrare știm că a fost compusă în anul 1956 - în perioada bucureșteană a autorului - în memoria lui George Enescu; ea a fost însă executată în primă audiție la Timișoara, în anul 1990, după moartea lui Marțian Negrea. În această înregistrare, Corului și Orchestrei Filarmonicii "Transilvania" din Cluj, dirijate de Emil Simon li s-au alăturat soprana Adriana Croitoru, mezzosoprana Ana Rusu, tenorul Ionel Voineag și basul Gheorghe Roșu.

Vineri, 18 aprilie, în cadrul aceleiași emisiuni ascultăm Oratoriul Bizantin de Paști "Patimile și Învierea Domnului" pentru soliști, cor și orchestră de Paul Constantinescu. Despre Oratoriile bizantine de Paul Constantinescu - compuse în 1943 și revizuite în 1948 -, prof.univ.dr. Valentina Sandu Dediu spunea că reprezentau "o premieră absolută, singura încercare de până atunci de a oferi o replică românească - reverențioasă, omagială și totodată originală - oratoriilor bachiene sau, în general, repertoriului european de gen." De această dată vom asculta o înregistrare Radio România din anul 2004 cu Orchestra Națională Radio dirijată de Horia Andreescu, precum și cu baritonul Eduard Tumagian, mezzosoprana Gabriela Popescu, bașii Mircea Moisa și Constantin Cocriș, sopranele Alina Bottez și Simonida Luțescu și tenorul Răzvan Săraru.

Miercuri - 16 aprilie și vineri - 18 aprilie, de la ora 13.20: Polifonii - emisiune produsă de Monica Cengher și realizată de Sorina Bobeico.

Gina Macsențian