Arhivă : Recomandări Înapoi

Brahms - Maurizio Pollini, Capella de stat din Dresda, dirijor Christian Thielemann - Music box, 7 aprilie 2014

Publicat: vineri, 4 Aprilie 2014 , ora 14.09

Vă propun un disc lansat în 7 aprilie 2014, pe care-l puteți asculta la Radio România Muzical chiar în ziua lansării internaționale: Concertul nr.2 de Johannes Brahms, într-o interpretare semnată de pianistul Maurizio Pollini și Capela de stat din Dresda, dirijor Christian Thielemann. Înregistrarea propriu-zisă a fost realizată în timpul unui concert live din ianuarie 2013 la Semperoper din Dresda, locul unde acest concert a fost de multe interpretat de însuși Brahms.

Discul are o semnificație aparte pentru interpreți, pentru că închide un ciclu: în 2012, tot la casa Deutsche Grammophon apărea un disc cu primul concert pentru pian și orchestră de Brahms, cu aceiași interpreți. Și iată că la 72 ani, un mare pianist, Maurizio Pollini, încheie și acest ciclu al concertelor brahmsiene, demonstrând o agilitate și măiestrie de invidiat.

Mărturisesc că nu am fost în admirația precedentului disc al pianistului italian, apărut în decembrie 2013, cuprinzând 3 sonate de beethoveniene: mi s-a părut prea rece, prea distant. Iată însă că în înregistrarea concertului de Brahms, Maurizio Pollini este mai cald, mai apropiat, propunând însă tot o viziune mai curând clasică pentru unul dintre cele mai grele concerte din literatura pentru pian.

Faptul că a fost captat live explică micile imperfecțiuni tehnice ale pianistului, dar nu pot să nu remarc viziunea plină de măreție și grandoare atât a pianistului și a dirijorului. Este un concert germanic 100% și recunosc, este una dintre lucrările mele preferate pe care am ajuns să o gust mai mult la anii maturității. Sentimentul pe care mi-l transmite acest concert este comparabil cu cel pe care-l ai când, după o ascensiune dificilă, ajungi în vârful muntelui și ți se deschide toată lumea la picioare.

Și nu pot uita excepționala Capela de stat din Dresda, dirijată de Christian Thielemann, cel care până în 2011 a condus Orchestra Filarmonicii din Munchen - ansamblu care în memoria noastră, a tuturor, rămâne orchestra lui Sergiu Celibidache.

Așadar, la Radio România Muzical, un disc inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014: Concertul nr.2 pentru pian si orchestra de Johannes Brahms, cu Maurizio Pollini și Capela de stat din Dresda, dirijor Christian Thielemann.

Discul poate fi ascultat în cadrul emisiunii Music box difuzate luni, 7 aprilie, de la ora 19 și în reluare duminică, 13 aprilie, de la ora 13.20.

Cristina Comandașu