Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Orchestra Simfonică din San Francisco într-un concert dirijat de Michael Tilson Thomas - 13 aprilie 2014

Publicat: vineri, 4 Aprilie 2014 , ora 13.30

"Părinții mei au iubit muzica. Nu știau neapărat foarte multe despre ea, dar mi-au dat șansa să o descoperim împreună. Cred că, inspirat de această memorie, mi-am dorit dintotdeauna să apropii cât mai mulți oameni de muzică, să o dau mai departe, indiferent de mijloace. Mă fascinează cum intră muzica în viața oamenilor... Când vorbim de muzica cultă nu ne referim doar la Mozart, Beethoven sau Ceaikovski. Este o tradiție neîntreruptă care datează de mai bine de un mileniu. Fiecare perioadă ne-a vorbit despre importanța faptului că suntem în viață, pentru că materialul brut al acestei muzici sunt sunetele de zi cu zi. Muzica, studiul ei, nu a făcut decât să condensenze esența acestor perioade și din aceasta să creeze un nou limbaj care să vorbească foarte clar despre noi. E un limbaj care evoluează continuu."

Un apropiat al muzicii lui Mahler - alături de Orchestra Simfonică din San Francisco a înregistrat integrala simfoniilor compozitorului austriac. Michael Tilson Thomas este un dirijor cunoscut pentru abordarea unui repertoriu variat care include, printre alții, și compozitori americani moderni, Michael Tilson Thomas semnând premierele unor lucrări semnate de Aaron Copland, Charles Ives și Steve Reich. Orchestra Simfonică din Boston (ansamblu în față căruia a debutat ca dirijor), Filarmonica din New York și Orchestra Simfonică din Londra (unde a îndeplinit în perioada 1988-1995 funcția de dirijor principal) sunt câteva dintre ansamblurile pe care Michael Tilson Thomas le-a condus de-a lungul carierei sale. Pianist și compozitor sunt alte două laturi ale muzicianului american.

Împreună cu Orchestra Simfonică din San Francisco, Michael Tilson Thomas este la Radio România Muzical de această dată într-un program Wagner, Brahms, Schoenberg, într-o înregistrare dintr-un concert susținut în 23 noiembrie 2011.

Solistul ansamblului american de atunci a fost violonistul Gil Shaham - un violonist prezent, de-a lungul carierei, pe cele mai importante scene ale lumii, în fața unor orchestre cea Națională Rusă, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena și Academia St. Martin in the Fields.

Înregistrarea de la Sala "Davies" cu Orchestra Simfonică din San Francisco, violonistul Gil Shaham și Michael Tilson Thomas la pupitrul dirijoral este difuzată la Radio România Muzical sub genericul Concerte pe mapamond - duminică, 13 aprilie, începând cu ora 14:20. Realizator Mihai Stănescu.

Lucian Haralambie