Arhivă : Recomandări Înapoi

Din nou, la MET

Publicat: marți, 25 Martie 2014 , ora 11.18

Radiofonia perfectă a fost întotdeauna în opinia mea, aceea care a reușit să combine turația la maxim a "motorului schimbării" - ca tehnologie și realitate media - cu mesajul constant, subtil dar eficient al unui fapt cultural. De aceea mă străduiesc, de patru ani încoace, să impun oportunitatea unei deplasări anuale la New York, drept o necesitate: teatrul "Metropolitan" din New York ( numit MET - pe scurt! ) prezentând la ora actuală cele mai calitative stagiuni, cei mai mari artiști din domeniu și polarizând efectiv atenția întregii lumi. În plus, MET-ul este singura instituție artistică ce deține un post de radio al său, din studiourile căruia se poate realiza transmisiunea directă a unui întreg spectacol; evident, cu marele avantaj pentru ascultători că pot primi și un amplu comentariu vizual al acestuia, atâta timp cât transmisiunea directă este făcută chiar de la fața locului.

Soprana Diana Damrau, MET 15 matrie 2014

 Spectacolul transmis în direct pe 29 martie va fi de data aceasta "Somnambula" de Vincenzo Bellini cu: soprana germană Diana Damrau în fruntea distribuției - care a declarat în interviul acordat nouă în exclusivitate că datorează descoperirea și pregătirea sa muzicală unei profesoare din România, soprana Carmen Hanganu - și sub bagheta marelui dirijor Marco Armiliato - care, la rândul lui a ținut să specifice cu mândrie, că primele spectacole de operă dirijate de el în urmă cu 20 de ani, au fost la ....Timișoara. Un spectacol pe care-l voi comenta din Studioul pus la dispoziție, ca de obicei de Radio Metropolitan Opera International - Mia Bongiovanni, director media și Ed Hartley, inginer de transmisie, sunt colaboratorii noștri direcți - împreună cu invitatul meu, pianistul Vlad Iftinca, coach la Teatrul "Metropolitan" din New York și singurul român angajat într-o instituție artistică aflată pe o poziție atât de înaltă.


Evident, înafară de punctele de interes deja evidențiate, principalul motiv pentru care am ales să fac deplasarea la New York exact în acest moment al stagiunii, a fost coincidența cu debutul sopranei Anita Hartig la MET. Tânăra noastră compatrioată tocmai a debutat pe cea mai importantă scenă lirică din lume, într-o partitură de referință pentru repertoriul tipului ei de voce, Mimi din opera "Boema" de Puccini, un rol de mare popularitate și, în același timp, extrem de intens. Ori, despre acest debut, voi vorbi și eu, pe larg, în emisiunea din 5 aprilie dar și cu Anita Hartig, care a acceptat să ne acorde un interviu audio - video în exclusivitate pentru ascultătorii Radio România.

Firește, o serie de alte materiale audio vor veni, ca întotdeauna, "la pachet" cu aceste principale obiective, nu trebuie decât să rămâneți pe frecvențele posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural, sâmbătă, 29 martie, începând cu ora 18.50 și să ascultați o nouă Seară de operă - eveniment, realizată cu sprijinul Misiunii Diplomatice Permanente a României la Națiunile Unite din New York.

Luminița Arvunescu