Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. 'Interpretul Zilei' este Dinu Lipatti - 19 martie 2014

Publicat: joi, 13 Martie 2014 , ora 13.57

Francis Poulenc l-a numit "un artist de o spiritualitate divină", iar marele pianist german Wilhelm Backhaus exclama după dispariția lui: "Nouă ne rămâne amintirea frumuseților pe care ni le-a dăruit și o profundă întristare". Ambii vorbesc despre Dinu Lipatti - marele pianist român.

S-a născut în 19 martie 1917 într-o familie de muzicieni - tatăl său, violonistul Constantin Lipatti, studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, Ana Lipatti, era pianistă. A dezvoltat o relație specială cu George Enescu, prieten al familiei Lipatti, nașul lui Dinu și cel care de altfel i-a îndrumat și primii pași în lumea muzicii.

Un alt nume de rezonanță care a avut un rol hotărâtor în dezvoltarea ulterioară a lui Lipatti a fost profesoara de pian, renumita Florica Musicescu. Urmează Conservatorul din București și în 1934 participă la Concursul Internațional de Pian de la Viena, unde obține locul doi, fapt contestat de marele Alfred Cortot care părăsește juriul în semn de protest pentru nedreptatea făcută pianistului. Impresionat de talentul tânărului muzician, Cortot îl invită la Paris să studieze la Ecole Nationale de Musique unde profesori îi vor fi Nadia Boulanger, Charles Munch și Paul Dukas.

Vorbind despre pianistul român, dirijorul Igor Markevici afirma: "Dinu Lipatti avea acel dar al copiilor și al poeților care văd lucrurile așa cum ar trebui să fie, reușind să transmită și celorlalți o nouă imagine. Cu el totul devenea curat și, cum întotdeauna se adresa laturii celei mai bune a oamenilor, aceștia se simțeau fericiți să dăruiască ce aveau mai bun în ei... În simplitatea și seriozitatea cu care Dinu trata viața, se află adevăratul secret al artei sale."

Unul din foștii studenți ai lui Dinu Lipatti, Jacques Chapuis, lasă o emoționantă evocare a profesorului său: "Nu este ușor să vorbești despre Lipatti-profesorul... Lucrând cu Dinu Lipatti era o problemă de <<conștiință muzicală>>, cum o numea el, o <<căutare a adevărului>>."

Ultimul concert l-a susținut în 16 septembrie 1950 la Besancon, Franța. Două săptămâni mai târziu îi acordă un interviu lui Franz Walter - una dintre ultimele înregistrări cu Dinu Lipatti:

În 2 decembrie 1950, la numai 33 de ani, Dinu Lipatti se stingea din viață la Geneva, urmărind la radio, cu partitura în mână, Cvartetul în fa minor de Ludwig van Beethoven. Ultimele sale cuvinte au fost: "Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu".

Chiar în 19 martie, când se împlinesc 97 de ani de la nașterea pianistului, Interpretul zilei este, la Radio România Muzical, Dinu Lipatti. Ascultați emisiunea Arpeggio prezentată de Ana Voinescu, de la ora 10:00.

Lucian Haralambie