Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Gidon Kremer și un 'Portret nonconformist' - 23 martie 2014

Publicat: miercuri, 12 Martie 2014 , ora 15.19

Violonistul și dirijorul leton Gidon Kremer s-a remarcat drept unul dintre muzicienii de vârf ai generației sale. Primii profesori i-au fost tatăl și bunicul – ambii violoniști. Pentru Gidon Kremer au urmat, în mod firesc, studiile la Academia de Muzică din Riga. La 22 de ani îl întâlnește pe David Oistrah – cel care avea să-i devină profesor.

Violonist cu o activitate concertistică extinsă, Gidon Kremer s-a remarcat și în calitate de inițiator de proiecte: fondarea Orchestrei de Cameră Kremerata Baltica sau festivalul din Lockenhaus sunt doar două exemple. Gidon Kremer a uimit însă lumea muzicală la sfârșitul anului trecut prin organizarea în luna octombrie a unui concert de protest îndreptat împotriva politicii lui Vladimir Putin. Evenimentul s-a numit "To Russia with Love" - pentru Rusia cu dragoste. Pianista Martha Argerich, pianistul și dirijorul Daniel Barenboim și flautistul Emmanuel Pahud, printre alții, au fost invitații lui Gidon Kremer. Cum motivează muzicianul acest gest?

“Sunt conștient că acest concert nu va schimba lumea ... dar sper ca cei care pot lua decizii să țină cont de gestul nostru .”… și o continuare în materialul video de mai jos.

Gidon Kremer – un artist foarte potrivit pentru un “Portret nonconformist”: duminică, 23 martie, de la ora 10:00, o emisiune semnată de Liliana Staicu.

Lucian Haralambie